Tudorel Toader a vorbit, în cadrul emisiunii Sinteza zilei, despre t despre analiza activităţii procurorului general Augustin Lazăr şi a şefului DNA, Laura Codruţa Kovesi, începută după decizia CCR care a constatat că DNA şi-a depăşit atribuţiile în demararea anchetei pe modul de elaborare a OUG 13.
Aceste declarații vin după ce Toader, ministrul Justiției, a declarat la o conferință de presă că nu este oportună, în acest moment, declanşarea procedurii de revocare ai lui Kovesi și Lazăr.
„Prima zi de mandat ca ministru am avut onoarea ca premierul să mă solicite să reprezint Guvernul în fața CCR, pledând pentru existența unui conflict juridic. Dacă eu am pledat în fața Curții, dacă decizia Curții a fost în sensul susținerii mele, apreciez soluția dată. Nu e prima dată când o putere intră în zona altei putere. Conflictele se nasc între autorități ale statului. CCR nu judecă oameni sau fapte”, a spus Tudorel Toader la Antena 3.
Ministrul Justiției a mai spus și că apreciază decizia CCR. În trecut, Tudorel Toader, a declarat la Bruxelles, că OUG 13 nu a fost o problemă în sine, societatea reacționând la faptul că actul normativ a fost adoptat seara, ceea ce e "foarte nefiresc".
"Ordonanța în sine nu a fost o problemă, problema a fost poate de procedură, cum și când a fost adoptată. Societatea a reacționat la faptul că ordonanța a fost adoptată a 10 — 11 seara, ceea ce e foarte adevărat și foarte nefiresc. Numai că Guvernul putea să lase ordonanța să intre în vigoare în ziua în care a publicat-o în Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de 10 zile ca ordonanța să intre în vigoare, de unde, personal, am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă decât un gând de a legifera în fapt de seară", a spus ministrul.
Toader s-a referit și la ancheta DNA declanșată după adoptarea OUG 13, apreciind decizia CCR cu privire la conflictul dintre puteri. "CCR a dat o decizie care mie, ca fost judecător, îmi place foarte mult, o decizie de principiu, prin care a statuat că legiuitorul ordinar sau delegat are competența să aprecieze oportunitatea unei legiferări, că procurorul nu are competența să urmărească penal pe miniștrii care au libertatea să aprecieze când și cum adoptă un act normativ (...) și, prin decizia pe care a dat-o, CCR a statuat că a existat un conflict juridic. Important este ceea ce a statuat pentru viitor — că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniștrii care adoptă acte normative", a spus Tudorel Toader.