Tudor Gheorghe, señor din La Mancha

Artistul s-a reîntors la teatru, preluând rolul principal în musicalul "Omul din La Mancha.

„Saaancho!“. „Aici, Măria Ta!“. „Armura, spada!“, tună Don Quijote către un Sancho Panza protector şi servil. O nouă bătă- lie cu „balaurii“, o nouă ocazie în care, fără să urmărească asta, poate demonstra lumii că este un adevărat cavaler, aşa cum nu se mai întâlneşte în toată Spania.   „Acum intră pianul“, se aude de undeva din apropiere, şi spectatorul din sala de repetiţii realizează că nu este umăr la umăr cu Don Quijote, ci doar vrăjit de interpretarea lui Tudor Gheorghe dată personajului lui Cervantes. Primele repetiţii pentru „Omul din La Mancha“ - cu Tudor Gheorghe în rolul principal, premieră a Naţionalului craiovean pentru stagiunea de toamnă - au avut loc săptămâna aceasta la Craiova, promiţând un spectacol extraordinar.   „Sunt eu, Don Quijote!“ Repetiţiile s-au desfăşurat în primele zile ale lui septembrie atât la Teatrul Naţional, cât şi la Teatrul Liric din Craiova, urmând să fie reluate la începutul lui octombrie. Un Tudor Gheorghe cu poftă de viaţă şi cu dragoste pentru personajul său încântă la fiecare replică şi la fiecare partitură muzicală. Colegii din distribuţie ţin pasul cu maestrul, iar impresia lăsată unui spectator de sfârşit de repetiţie este că „Omul din La Mancha“ va fi una dintre piesele care vor face istorie la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, a cărui scenă nu este obişnuită cu musicaluri, dar este dornică să găzduiască mereu spectacole mari, pe care publicul ajunge să le iubească. „Acest personaj nu are timpuri“ Şi cum să nu te îndrăgosteşti de un Don Quijote atât de sincer şi de larg în exprimări? „Ba da, sunteţi cavalerul meu! Don Quijote!“, îi răspunde la un moment dat Dulcineea unui Don neîncrezător, îndrăgostită şi ea, la fel cum vor fi toate donele din sală. „Sunt eu, Don Quijote, senor din La Mancha“, cântă Tudor Gheorghe spre finalul piesei, cu aşa forţă, încât nimeni nu l-ar putea contrazice pe maestru nici măcar după ce s-au încheiat repetiţiile.

Artistul recunoaşte că rolul i se potriveşte de minune, dar, în acelaşi timp, nu admite că l-ar fi adaptat pe cavaler personalităţii sale. „Niciodată personajul nu se adaptează la actor, ci actorul la personaj, proces foarte uşor câtă vreme cei doi îşi găsesc puncte comune, iar între mine şi Don Quijote am găsit foarte multe puncte comune“, mărturiseşte actorul. E Tudor Gheorghe un Don Quijote al timpurilor noastre? „Don Quijote nu are timpuri. E un personaj-metaforă care iese din timp şi spaţiu“, răspunde zâmbind maestrul.   Decizia de a-l aduce la viaţă pe cavalerul incurabil a fost luată destul de uşor: „Don Quijote e un personaj care a fascinat o mulţime de actori de-a lungul anilor. S-a jucat cu măiestrie pe Broadway, în toate ţările lumii, în diverse variante, şi în România, în interpretări regizorale alese sau mai puţin alese. Iată că a ajuns ideea şi la Craiova. Noi de mult ne gândeam la ea. A venit un regizor tânăr, care şi-a făcut o pregătire în musical chiar pe Broadway şi, împreună cu Mircea Cornişteanu (directorul TNC - n. r.), a găsit de cuviinţă că avem posibilităţi artistice de a realiza un musical aşa cum trebuie“. Broadway-ul, adus la Craiova Regizorul Cezar Ghioca a petrecut un an în Statele Unite ale Americii pentru a studia arta musicalului, beneficiind de o bursă Fulbright junior.

„E un regizor care nu şovăie, ştie spectacolul, ştie ce vrea, iar asta e foarte important. Vom avea un spectacol gândit după toate regulile musicalului american, cu orchestra pe scenă, dirijată de Marius Hristescu, cel care se ocupă şi de partea muzicală, iar toţi actorii cântă live. Este o distribuţie minunată de actori tineri, care şi cântă foarte bine, încă de la repetiţii. Sunt convins că, dacă vom depăşi barierele tehnice, va fi un spectacol excepţional“, ne-a spus Tudor Gheorghe. Partenerul maestrului în aventura sa din această toamnă este actorul Valentin Mihali, de la Teatrul Naţional din Craiova, care îl interpretează pe Sancho Panza. Iniţial, pentru rol fusese anunţat Ioan Gyuri Pascu, dar această formulă nu s-a concretizat. „Deocamdată suntem la început cu repetiţiile. Am jucat foarte mult alături de Valentin, ne-am înţeles foarte bine şi pe scenă şi în afara ei, iar asta se va simţi în piesă“, a spus Tudor Gheorghe despre partenerul său.

Premiera pentru „Omul din La Mancha“ este programată la sfârşitul lunii octombrie, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova. Musicalul va putea fi urmărit însă şi la Bucureşti, pe 6 noiembrie, la Sala Palatului, în cadrul „Festivalului Artelor“.