Tsunami Sarkozy in Franta

Sondajele spun ca partidul presedintelui francez va castiga fara probleme alegerile legislative.

La o luna dupa victoria lui Nicolas Sarkozy in fata contracandidatei Segolene Royal, in alegerile prezidentiale, dreapta franceza se pregateste sa-i zdrobeasca pe socialisti in alegerile legislative care vor avea loc pe 10 si 17 iunie. Sondajele de opinie indica faptul ca Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP), partidul lui Sarkozy, are sanse serioase sa castige in jur de 41% dintre voturi, in vreme ce socialistii ar putea fi nevoiti sa se multumeasca cu numai 27% dintre sufragii.

Formatiunea de centru a lui Francois Bayrou, care a obtinut 18,6% dintre voturi in cadrul alegerilor prezidentiale, nu ar castiga decat 9% dintre voturi duminica, in primul tur de scrutin, si un total de aproximativ patru mandate la sfarsitul alegerilor, potrivit AFP. Numarul de mandate care ar reveni conservatorilor, intre 420 si 460, ar aduce acestora o majoritate confortabila, necesara pentru programul indraznet de reforme propus de presedinte in campania electorala.  

Limitarea infrangerii 

Opozantii presedintelui francez nu mai spera in acest moment decat sa limiteze, pe cat posibil, amploarea victoriei anuntate a UMP. Segolene Royal a insistat alaturi de fostul premier socialist, Laurent Fabius, intr-un miting organizat luni la Nantes, asupra riscurilor unei majoritati de dreapta in Adunarea Nationala.

„Experienta arata ca atunci cand o majoritate este prea masiva, ea sfarseste prin a intrece masura, prin a comite abuzuri”, a avertizat si fostul ministru socialist Jack Lang. „Nu face bine tarii sa lasam puterea unui liberalism puternic”, a declarat, la randul sau, Dominique Strauss-Kahn, care promoveaza o „refondare” a Partidului Socialist in jurul unui proiect social-democrat.

Apropiata victorie a UMP are o legatura directa cu popularitatea presedintelui, dar si a programului de reforma propus de acesta. Potrivit unui sondaj IFOP publicat de „Paris-Match”, 67% dintre francezi au incredere in noul presedinte si 77% considera ca el este cel care poate reforma tara. Anticipand rezultatele, presedintele a promis deja o sesiune speciala parlamentara in lunile iulie si august, dedicata punerii in aplicare a promisiunilor din campania electorala.

Sesiunea cu pricina presupune adoptarea mai multor legi, care vizeaza eliminarea taxelor aferente orelor de lucru suplimentare, reforma universitara, inasprirea regulilor antiimigratie si limitarea compensatiilor financiare uriase, primite de sefii care parasesc conducerile unor companii.