În fața criticilor care i-au reproșat că a adus tancurile și că a deturnat în favoarea sa sărbătoarea națională, tradițional apolitică, Trump, în aplauzele a mii de persoane, a declarat: „Națiunea noastră este, astăzi, mai puternică ca niciodată”. Discursul președintelui american a fost întretăiat de muzică militară și un spectaculos survol al avioanelor de luptă, notează AFP.

Impozantul Air Force One, aparatul Boeing 747 al președinților americani, a survolat centrul istoric al Washington-ului , anunțând deschiderea ceremoniei care a durat mai puțin de o oră. Patrula de acrobație aeriană Blue Angels a completat un spectacol aerian de o amploare inedită, în care a putut fi văzut, caz rar, un bombardier „invizibil” B-2.

„USA, USA!”, scanda publicul atunci când Trump a sosit, acompaniat de soția sa, Melania, pe scările monumentului Lincoln Memorial.
De pe treptele Lincoln Memorial, în 1963, Martin Luther King și-a rostit celebrul discurs „I have a dream”, în favoarea drepturilor persoanelor de culoare.

„Astăzi, ne adunăm ca o singură națiune ca să omagiem America”, a declarat Trump, înainte de a enumera descoperirile și avansurile realizate de Statele Unite în domeniile medicale, spațiale, tehnologice și industriale, „realizate pentru americani”. „Ne vom întoarce pe Lună și vom înfige drapelul american și pe Marte”, a promis Donald Trump.

Sub focul criticilor pentru că „s-a invitat” la sărbătoarea de 4 iulie și i-a dat o dimensiune „politică și militară”, Trump a proclamat: „pentru americani nimic nu este imposibil.
În prezența vicepreședintelui Mike Pence, a membrilor administrației sale, a Congresului și a reprezentanților tuturor armelor, Trump i-a omagiat pe militarii, polițiștii și salvatorii voluntari din 11 septemrie, dar și pe numeroase personalități civile și figuri emblematice ale afro-americanilor, ca Martin Luther King.

În discursul său, Trump a avut și referiri polemice, între care un omagiu adus poliției de imigrație, ICE, regulat stigmatizată pentru tratamentul clandestinilor veniți din America latină. Trump a citat și „Betsy Ross”, denumire ce desemnează o versiune mai veche a drapelului Statelor Unite, denunțată recent pentru că ar aminti de perioada sclavagistă.

„Domnule preşedinte, Parteneriatul Strategic SUA-România este puternic. America recunoaşte România ca aliat NATO model, care îndeplineşte sau depăşeşte angajamentele asumate faţă de Alianţă investind în apărarea sa, modernizându-şi capacităţile şi contribuind la securitatea regională şi globală. Angajamentul românilor faţă de democraţie, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei, demonstrat atât de clar la alegerile din luna mai, ne inspiră. Iar rezultatele economice puternice ale României au transformat-o într-un magnet pentru investiţiile americane. Domnule președinte, așa cum aţi discutat cu preşedintele Trump la Casa Albă, în urmă cu doi ani, acum sperăm să extindem legăturile noastre în domenii strategice precum energia şi apărarea.
America felicită România pentru o preşedinţie de succes a Consiliului Uniunii Europene, încheiată cu doar patru zile în urmă. Şi în numele colegilor mei de la Washington şi Bruxelles, mulţumim Preşedinţiei României, sub conducerea președintelui Iohannis, şi Guvernului României, sub conducerea doamnei prim-ministru pentru cooperarea strânsă şi eficientă de care ne-am bucurat în atâtea chestiuni de interes comun”, a declarat, la București, ambasadorul SUA, Hans Klemm, alături de președintele român Klaus Iohannis, la recepția oferită de Ziua Independenței.

 

Te-ar putea interesa și: