Legăturile SPIONULUI OTRĂVIT cu rețeaua anti-Trump

Legăturile SPIONULUI OTRĂVIT cu rețeaua anti-Trump

Tot mai multe informații arată că Serghei Skripal continua să fi e activ în ciuda regulilor nescrise, care îi interzic să mai lucreze unui agent ce a făcut obiectul unui schimb internațional de spioni.

Serghei Skipral, găsit otrăvit duminică 4 martie, împreună cu fiica sa Iulia, este singurul agent dublu din timpul și de după Războiul Rece care a fost obiectul unui schimb de spioni și care a ajuns ținta răzbunării.

Skripal și alți trei spioni aflați în slujba Occidentului au fost schimbați în 2010 cu un lot de zece spioni ruși arestați în Statele Unite, printre care și „Mata Hari din Manhattan”. celebra Anna Chapman.

Așa cum explica New York Post într-o analiză de la începutul săptămânii trecute, instituția Schimbului de Spioni este profitabilă pentru toată puterile lumii, care își pot recupera astfel agenții. O regulă nescrisă a lumii spionilor le asigură agenților „recuperați” o „imunitate” care le permite să se bucure liniștiți de pensie. Fără certitudinea unor bătrâneți liniștite, grație „schimburilor de agenți”, meseria de spion ar fi mult mai periculoasă, iar spionii ar fi mult mai greu de recrutat și mult mai scumpi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit New York Post, singura explicație pentru care Skripal a fost ținta unui atac cu agent neurotoxic, aflându-se acum între viață și moarte este că acesta era încă spion activ. Or, în ultimele zile, tot mai multe elemente vin să confirme această ipoteză.

Martori oculari au dezvăluit pentru presa britanică faptul că Serghei Skripal se întâlnea cu regularitate, o dată pe lună, în restaurantul Cote Brasserie, din orășelul britanic Salisbury, cu un englez îmbrăcat în costum de tweed. Cei doi conversau atât în engleză cât și în rusă, discutând între altele despre călătorii „de afaceri” în Polonia.

Când reporterul de la The Sun i-a arătat chelneriței Dagmara Wiechorak o fotografie cu chipul unui ofițer MI6, aceasta a confirmat: „Da, el este englezul în costum de tweed care se întâlnea cu Serghei în fiecare lună. Sunt absolut sigură.”

Ofițerul de legătură cu cont pe LinkedIn

Presa britanică nu îi dă identitatea ofițerului MI6, „din motive de securitate”, însă aceasta poate fi dedusă din dezvăluiri conexe. Astfel, cel prezentat ca „ofițerul de legătură” al lui Skripal, ar fi avut un cont pe rețeaua LinkedIn șters pe 7 martie.

Or, CNN vorbește despre un ofițer MI6, cu numele de Pablo Miller, având domiciliul în Salisbury și al cărui cont de LinkedIn a fost șters miercuri. Numele lui Pablo Miller apare într-un comunicat din 2007 al serviciului rus de informații FSB (fost KGB), ca fiind ofițerul care l-a recrutat pentru MI6 pe ofițerul de securitate rus Viaceslav Zarko.

„În timpul investigației, maiorul Viaceslav Zarko l-a identificat pe ofițerul opera tiv MI6 Pablo Miller, care anterior fusese implicat ca suspect în cazul Serghei Skripal, un fost colonel rus condamnat anul trecut la 13 ani de închisoare pentru spionaj în serviciul Marii Bri tanii”, se arată în declarația FSB. Zarko a declarat că acel Miller lucra sub acoperire ca secretar unu la Ambasada Marii Britanii din Talinn (Estonia).

CNN, care a avut acces la o copie după contul de LinkedIn al lui Miller, afirmă că în biografia acestuia se menționa că este specializat în problemele fostei URSS, Rusiei și țărilor est-europene. Între alte locuri de muncă ale lui Miller se număra și... Talinn.

Tot în biografia ștearsă de pe LinkedIn se afirma că, deși pensionat în 2015, „Pablo continuă să lucreze ‘part time’ pentru Foreign Office pe bază de contract”.

O altă informație explozivă este că Pablo Miller se prezenta pe contul de LinkedIn drept consultant pentru firma de Orbis Business Intelligence. Aceasta a fost întemeiată de fostul ofițer MI6 Christopher Steele, nimeni altul decât autorul dosarului în care Donald Trump este acuzat de relații cu prostituate ruse într-un hotel din Moscova. Dosarul lui Steele a fost plătit de Hillary Clinton și Partidul Democrat.

Skipral a continuat să „ofere expertiză”

Serghei Skripal a fost recrutat la recomandarea serviciilor de informații spaniole în iulie 1995 de către MI6, pe când avea 44 de ani și lucra ca ofițer GRU în Spania. Până la arestarea sa, în 2006, el le-a oferit britanicilor identitatea a nu mai puțin de 300 de spioni ruși plus întreaga agendă telefonică a GRU. Numele său de cod era „Forthwith” („Imediat”). După schimbul de spioni din 2010 și sosirea sa în Marea Britanie, deși presa britanică, citând surse din serviciile secrete MI5 și MI6, nu afirmă explicit că Skipral a rămas spion activ, ci doar că continuat să aibă contacte cu serviciile secrete britanice, „oferind expertiză” în ceea ce privește „metodele și structurile operațiunilor de spionaj ale Rusiei”.

Legătura cu Litvinenko

Maiorul Viaceslav Zarko, care a divulgat implicarea lui Pablo Miller în cazul Skipral, a declarat că a fost pus în contact cu serviciile secrete britanice de către Alexander Litvinenko și de către mogulul rus Boris Berezovski, care trăiau în exil la Londra. Zarko a afirmat că s-a predat autorităților de la Moscova de frică, după ce aflat că Litvinenko a fost ucis cu Poloniu-210 de către doi ofițeri ruși, Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun.

Putin: „Nu pot să iert trădarea”

Un realizator al Canalului 1 al televiziunii din Rusia comenta săptămâna trecută că afacerea Skripal este un „avertisment” pentru toți trădătorii potențiali. „Profesiunea de trădător este una dintre cele mai periculoase din lume”, a afirmat prezentatorul Kirill Kleymenov. „Potrivit statisticilor, este mult mai periculoasă decât cea de traficant de droguri. Cei care aleg să o facă trăiesc rareori în liniște și pace până la vârste înaintate.” Într-un film difuzat duminică de televiziunea rusă, Putin a spus că poate ierta multe lucruri, „dar nu pe toate”. Ce anume nu poate ierta niciodată? „Trădarea”, a răspuns liderul rus.