Donald Trump a fost primit în triumf pe podiumul Conservative Political Action Conference (CPAC), în Washington, sub cunoscutul său slogan de campanie „Make America Great Again”. Alocuțiunea lui, de peste două ore, a fost una din cele mai lungi de când Trump s-a lansat în campania prezidențială, în 2015, notează Le Point. Alocuțiune care a depășit ca durată discursul său de învestitură sau cele două discursuri despre starea națiunii. Trump nu a menționat însă audierea de săptămâna trecută a fostului său avocat și om de încredere, Michael Cohen, pe care l-a descris atunci ca „mincinos, trișor și rasist”. Și în privința altui eveniment major, tot săptămâna trecută, summit-ul de la Hanoi cu Kim Jong-un (considerat de observatori, nemaivorbind de democrați, drept un eșec), Donald Trump a calificat întâlnirea cu omologul său nord-coreean drept „foarte productivă”. „Uneori e bine să și mergi mai degrabă decât să alergi”, a declarat Trump în încercarea de a comenta acest summit care s-a încheiat prematur și fără declarația comună prevăzură inițial. Acordul propus de Kim Jong-un „nu mi s-a părut acceptabil”, a spus Trump.

Țicneala verde a democraților

Sărind de la o anecdotă la alta, Trump a preferat să se concentreze pe tabăra democraților. Reluând o temă de actualitate, președintele american a invocat „amenințarea socialismului” devenit foarte popular printre candidații la învestitura democratică pentru prezidențiale. Pentru Trump, „Green New deal”, proiectul democraților pentru a combate schimbările climatice, „va distruge total economia americană”. „Este cel mai nebunesc plan care s-a văzut vreodată”, a estimat el, lansându-se apoi în ironii la adresa planului „verde” al democraților descriind un cuplu care depinde de capriciile vântului și de energia eoliană ca să poată privi la televizor, aplaudat apoi la scenă deschisă. Fostul magnat imobiliar s-a lansat, fără a o numi, contra noii vedete democrate, Alexandria OcasioCortez, calificând-o drept „nebună” pe tânăra aleasă în Camera Reprezentanților și foarte implicată în proiectul „Green New Deal”. În privința proiectelor democrate favorabile unei acoperiri asigurări de sănătate universale, Trump a estimat că ele vor ocaziona „creșteri de impozit colosale”. „Socialismul nu are nimic de-a face cu mediul, cu justiția, cu virtutea (…) se numește puterea clasei conducătoare”, a spus el, citând exemplul Venezuelei. „Viitorul nu aparține celor care cred în socialism. Viitorul aparține celor care cred în libertate iar Statele Unite ale Americii nu vor fi niciodată o țară socialistă”, a rostit tare Trump. „Noi credem în visul american și nu în coșmarul socialist”, a adăugat el. Trump s-a declarat însă mulțumit de faptul că socialismul este la modă printre candidații la învestitura democrată, estimând că aceasta îi va spori șansele pentru a fi reales în 2020. „Vreau să fiu republicanul care se va prezenta în fața lor”.

 

Un bilanț pozitiv

Donald Trump și-a apărat și bilanțul, subliniind în special buna sănătate de care se bucură economia americană, taxele vamale impuse Chinei, reamintind că este pe punctul de a obține finanțarea zidului dorit la frontiera cu Mexicul. El a reluat temele conservatoare cu care a câștigat președinția: o politică migratorie dură, menținerea legislației cu privire la armele de foc sau o linie ambiguă pe tema avorturilor. În privința acestor subiecte, el a atacat din nou tabăra democrată acuzând-o că are „programe radicale”, în timp ce audiența scanda „USA!, USA!, USA!”.

Bernie Sanders promite marea cu sarea

Senatorul Bernie Sanders și-a lansat sâmbătă campania electorală pentru a fi desemnat de democrați drept candidat pentru scrutinul din 2020, cu un miting electoral în Brooklyn-ul natal, la care au participat mii de persoane. Sanders (77 de ani), senator de Vermont, a amestecat, într-un discurs de 40 de minute în fața a 3000 de oameni, promisiuni care mai de care: asigurări de sănătate pentru toți, locuri de muncă garantate, salariu minim de 15 dolari pe oră, locuințe ieftine, lupta contra încălzirii climatice, universități publice gratuite, „mari șantiere” de infrastructură etc. Pentru Sanders, Donald Trump este „cel mai periculos președinte din istoria modernă a Americii”. „Vrea să ne divizeze”, spune Sanders care a declarat că dorește să „transforme America”, atacând Wall Street, marile întreprinderi și „toate instituțiile incredibil de puternice care controlează viața politică a țării noastre”.

 

Te-ar putea interesa și: