Trump SCOATE Amercica din TRATATUL INF, folosit de Putin pentru a denunța „ILEGALITATEA” scutului antirachetă în România

Trump SCOATE Amercica din TRATATUL INF, folosit de Putin pentru a denunța „ILEGALITATEA” scutului antirachetă în România

Președintele Donald Trump a denunțat un Tratat semnat, în 1987, de preşedintele SUA, Ronald Reagan și liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. Este vorba despre Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF).

Trump acuză Rusia că a încălcat acordul. Pe de altă parte, tratatul INF a fost invocat adesea de președintele rus, Vladimir Putin, pentru a denunța „ilegalitatea” scutului antirachetă în România.

Pactul semnat de Reagan și Gorbaciov a avut drept scop asigurarea securității Statelor Unite şi aliaţilor săi în Europa şi Orientul Mijlociu. Documentul le interzice Statelor Unite şi Rusiei să deţină, producă sau testeze rachete nucleare cu lansare de la sol, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump a declarat, sâmbătă, la un miting în Nevada, că Rusia încalcă acest acord de mulți ani.

„Noi nu-i vom lăsa să încalce un acord nuclear şi să facă arme, iar noi să nu avem voie să facem asta”, a declarat Trump.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele american a luat această decizie de unul singur, fără a fi aprobată de Pentagon şi Departamentul de Stat.

Potrivit The New York Times, luni, la Casa Albă, are loc o reuniune pe această temă.

Oficialii administrației americane consideră că Tratatul INF dezavantajează SUA, pentru că Beijingul, care nu este parte din acord, nu are nicio constrângere în a-și dezvolta în Pacific rachete nucleare cu rază intermediară de acțiune, în timp ce Washingtonul, prin acest tratat, nu este lăsat să dezvolte noi arme.

Potrivit surselor New York Times, americanii vor să îşi consolideze poziţia militară în Pacific, pentru a răspunde mobilizării militare pe care o desfăşoară China în zonă. Cât sunt însă parte a acestui Tratat, americanii nu pot face asta, pentru că înţelegerea interzice folosirea, dezvoltarea rachetelor balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Retragerea SUA din INF ar marca o cotitură în politica americană în domeniul controlului armamentului. Tratatul are un termen în Congres, la începutul anului viitor. Potrivit unui amendament la bugetul apărării pe 2019, preşedintele urmează să informeze Senatul, până la 15 ianuarie, dacă Rusia „încalcă material” tratatul şi dacă INF rămâne constrângător juridic pentru Statele Unite.