Trump face un pas istoric. Primul președinte american care calcă în Coreea de Nord

Trump face un pas istoric. Primul președinte american care calcă în Coreea de Nord

Donald Trump a câștigat un nou pariu: Kim Jong-un i-a accceptat, ieri, invitația de a se întâlni la frontiera dintre cele două Corei, o întâlnire care va redeschide negocierile pe tema programului nuclear de la Phenian. Însoțit de Kim, care era îmbrăcat într-un costum în stil Mao de culoarea antracitului, Trump a făcut câțiva pași pe teritoriul nord-coreean.

La mai bine de un an de la primul lor summit de la Singapore, cei doi șefi de stat s-au întâlnit pentru a treia oară într-un cadrul emblematic: Zona Demilitarizată (DMZ) care separă cele două Corei după sfârșitul războiului în peninsulă (1950-1953). Alături de liderul de la Phenian, Trump a trecut bordura de beton care materializează frontiera dintre cele două țări a făcut câțiva pași pe teritoriul Coreii de Nord, înainte de la face cale întoarsă. Este primul președinte american care a pășit pe sol nord-coreean. Trump și Kim au pozat apoi pentru fotografi în spatele linie de demarcație din satul Panmunjon, notează AFP, unde a fost semnat armistițiul în războiul intercoreean, în lipsa unui tratat de pace cele două țării find, tehnic, încă în război.

 Trump: Ne-am plăcut reciproc din prima zi

„Este o zi mare pentru întreaga lume”, a declarat președintele SUA, explicând că „este mândru” că a trecut linia de demarcație dintre cele două țări. De partea sa, Kim a sperat că „va depăși obstacolele” grație relației sale „excelentă” cu Donald Trump. Trump a subliniat de mai multe ori că are o relație personală bună cu Kim, scrie și Deutsche Welle. „Ne-am plăcut reciproc din prima zi”, a spus președintele american. Și Kim a descris relația sa cu Trump drept „excelentă”. La revederea celor doi, Kim i-a spus președintelui american că se bucură să-l vadă din nou. Nu s-a așteptat vreodată să se întâlnească cu el tocmai în acel loc, a adăugat Kim. Reuniunea ar avea „o mare însemnătate pentru pace”, a declarat Kim. „Vom lăsa trecutul în urmă și vom privi în viitor”, a arătat liderul comunist. Iar venirea lui Trump la această întâlnire ar fi fost un „act foarte curajos”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kim: Prezentul e mai bun ca trecutul

Întâlnirea de ieri de la Panmunjon nu va fi, cel mai probabil, suficientă pentru a regla delicatul dosar nuclear nord-coreean, apreciază analiștii. Dar simbolul este important pentru cele două țări care, acum un an și jumătate, se amenințau reciproc cu anihilarea. Întâlnirea „are potențial să repornească negocierile”, observă David Kim, analist la Stimson Centre (Washington), subliniind totuși că noile discuții, aflate în stadiu de preparare, vor fi „cruciale”. „Este esențial să fie conținut, nu teatru”, a spus David Kim. Însuși Kim Jong-un a observat: „Faptul că cele două țări (…) și-au putut strânge mâinile pentru pace într-un loc care simbolizează diviziunea (…) demonstrează că prezentul e mai bun ca trecutul”.

Liderul nord-coreean, invitat în SUA

După ce s-au întreținut circa 45 de minute în zona sudică, Trump l-a însoțit pe Kim către frontiera nord-coreeană, de data aceasta în compania președintelui sud-coreean Mon Jae-in. Luând cuvântul în fața jurnaliștilor, Donald Trump a anunțat că l-a invitat pe Kim Jong-un să facă o vizită în Statele Unite, fără a preciza însă data. „Se va face într-o zi sau alta”, a spus Trump. Liderul de la Casa Albă a anunțat și că negocierile dintre cele două țări referitoare la programul nuclear al Phenianului se vor relua, „de acum în trei săptămâni”.

După euforia summit-ului de la Singapore, apropierea dintre SUA și Coreea de Nord părea că intră iar în impas, în special după eșecul celui de-al doilea summit Trump-Kim oganizat la Hanoi, în februarie.

Denuclearizare vs. sancțiuni

Chestiunea denuclearizării Coreii de Nord este cea care blochează dezghețul relațiilor bilaterale. Administrația Trump cere ca Phenian-ul să renunțe difinitiv la programul său nuclear, înainte de a lua în consierare ridicarea sancțiunilor internaționale, ceea ce Nordul refuză. Potrivit observatorilor, Donald Trump ar putea profita de vizita sa în peninsula coreeană pentru a negocia suspendarea a unei părți a sancțiunilor ONU împotriva Coreii de Nord, în schimbul dezmembrării totale a principalului centru de teste nucleare al acestei țări, Yongbyon. O astfel de perspectivă ar fi un balon de oxigen pentru economia Coreii de Nord și i-ar oferi lui Trump o mare victorie diplomatică într-un moment în care tensiunile sunt în creștere în întreaga lume, fie cu aliații, fie cu dușmanii Statelor Unite.