Trump despre „Capcana sperjurului”, prietenia cu Kim, așteptările de la Putin și tristețea provocată de Erdogan

Trump despre „Capcana sperjurului”, prietenia cu Kim, așteptările de la Putin și tristețea provocată de Erdogan

Președintele american a acordat un amplu interviu agenției Reuters în care a detaliat liniile politicii sale externe și a făcut o serie de aprecieri spumoase despre parteneri și rivali.

China a fost cocoloșită multă vreme

Donald Trump nu are mari așteptări de la noile negocieri comerciale dintre Washington și Beijing, programate pentru miercuri și joi. Liderul de la Casa Albă afirmă că nu și-a fixat un termen limită pentru rezolvarea contenciosului comercial dintre cele două superputeri. „La fel ca ei, și eu am o strategie pe termen lung”, spune Trump.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezolvarea conflictului comercial „va lua timp, deoarece China s-a descurcat foarte bine multă vreme și ajuns să fie cocoloșită. Ei (chinezii) au tratat cu oameni care, sincer, habar n-aveau ce făceau, ceea ce ne-a adus în situația actuală”.

Trump acuză China că „își manipulează moneda națională”. La fel, „și euro este manipulat”. China și UE „fac asta din cauză că plătesc sume mari – sute de milione, uneori miliarde de dolari – Trezoreriei SUA, așa că se adaptează... Însă tot voi câștiga.”

 

Orice compromis cu Erdogan este exclus

Donald Trump exclude orice concesie făcută Turciei pentru a obține eliberarea pastorului Andrew Brunson. (După această afirmație a președintelui american, lira turcească a înregistrat o nouă cădere spectaculoasă.) „Cred că ceea ce face Turcia este trist. Cred că fac o greșeală teribilă. Nu vor fi nici un fel de concesii.” Întrebat dacă își face griji pentru o posibilă extindere a crizei economice a Turciei , Trump a spus: „Nu, nu sunt deloc îngrijorat.”

Președintele american a mărturisit că a sperat să ajungă la o înțelegere cu Erdogan (foto), când a intervenit personal pe lângă conducerea Israelului pentru a elibera o cetățeană turcă: „Am scos-o pe această persoană pentru el. Acum aștept de la el să-i dea drumul să plece din Turcia acestui om cu totul nevinovat și minunat, un părinte și un mare creștin.”

 

Ancheta face jocul rușilor

În ceea ce privește ancheta legată de posibila complicitate cu Rusia în alegerile din 2016, Trump a declarat că se teme de o audiere sub jurământ în fața procurorului special Robert Mueller (foto) și că ar putea fi acuzat de sperjur. Despre o „capcană a sperjurului” vorbise și avocatul lui Trump, Rudolph Giuliani.

Președintele se teme că anchetatorii ar putea compara declarațiile sale cu cele ale altor persoane care au depus mărturie anterior, cum ar fi de pildă fostul director al FBI, James Comey, și că orice discrepanță ar putea fi folosită împotriva lui.

„Dacă eu spun ceva și el (Comey) spune altceva, și este cuvântul meu împotriva cuvântului lui, iar el este cel mai bun prieten al lui Mueller, atunci Mueller ar putea zice: „Eu îl cred pe Comey”, și chiar dacă spun adevărul, sunt transformat în mincinos. Nu e bine.”

Totuși, Trump a refuzat să spună explicit dacă va accepta sau nu o discuție cu Mueller. Liderul de la Casa Albă a declarat că are puterea legală de a interveni în anchetă, însă a ales să nu o facă deocamdată.

Administrația sa este „o mașinărie unsă perfect, cu excepția acestui domeniu (ancheta lui Mueller – n.r.)... Am dreptul să mă implic, dacă doresc. Până acum, am decis să nu o fac. Voi sta deoparte.”

Trump a repetat acuzațiile la adresa echipei lui Robert Mueller că sabotează eforturile de a întări relațiile Statelor Unite cu Rusia și că seamănă discordie în rândurile opiniei publice americane

Este „probabilă” o nouă întâlnire cu Kim

Summitul americano-nordcoreean de la Singapore ar putea fi urmat și de alte întrevederi. „Este cel mai probabil, însă nu vreau să fac alte comentarii”, a spus Trump, care a vorbit despre „chimia grozavă” dintre el și Kim Jong Un (foto), care a produs deja rezultate importante: „Eu îl simpatizez, el mă simpatizează... Am o relație personală foarte bună cu președintele Kim... Am oprit testele nucleare. Am oprit testele balistice. Japonia este încântată. Ce se va întâmpla mai departe? Cine știe? Vom vedea.”

Relațiile cu Iranul, în punctul mort

Donald Trump a dat asigurări că „nu a spus niciodată” că vrea să se întâlnească cu liderii iranieni. „Dacă (președintele iranian Hassan Rouhani - foto) vrea să ne întâlnim, foarte bine! Dacă nu vor să ne întâlnim, de-aia nu mai pot eu... Dar nu le-am solicitat o întâlnire.”

 

Bețe în roate de la Rezerva Federală

„Nu sunt încântat” de politica de creștere a dobânzilor urmată de președintele Rezervei Federale (banca centrală a SUA), Jerome Powell (foto), a spus președintele american, care a apreciat că „Fed” ar trebui să facă mai mult pentru a-l ajuta să dezvolte economia. Powell a fost numit anul trecut de Trump în locul lui Janet Yellen.

„Negociem de o manieră puternicăși energică cu alte națiuni. Vom ieși învingători. Însă, în această perioadă, ar trebui să fiu susținut de Fed. Alte țări au o politică monetară prietenoasă.” Întrebat dacă crede că Rezerva Federală ar trebui să fie independentă, Trump a răspuns:

„Cred într-o Rezervă Federală care să facă ceea ce este bun pentru țară”.

 

Ce a discutat cu Putin la Helsinki

Donald Trump a calificat drept „excelentă” întrevederea sa de două ore cu Vladimir Putin (foto) din capitala Finlandei, dezvăluind în premieră care au fost temele abordate: „Am discutat despre Israel, despre Siria, despre Ucraina...” și a precizat că a „menționat Crimeea, ca întotdeauna când vorbesc despre Ucraina”.

Liderul american susține că Putin nu i-a cerut să ridice sancțiunile americane la adresa Moscovei și a lăsat să se înțeleagă că acestea reprezintă o importantă carte de schimb diplomatic: „Nu nu mi-a cerut și nu am de gând să o fac, a spus Trump. Voi lua în calcul acest lucru doar dacă (rușii) fac ceva care să fie bun pentru noi... Sunt multe lucruri bune pe care le putem face unul pentru altul. Siria, Ucraina, multe lucruri.”