Evenimentul Zilei > EVZ Special > Trump îi cheamă pe liderii lumii la el acasă, cu tot COVID-ul. Cu mască sau fără mască…
Trump îi cheamă pe liderii lumii la el acasă, cu tot COVID-ul. Cu mască sau fără mască…

Trump îi cheamă pe liderii lumii la el acasă, cu tot COVID-ul. Cu mască sau fără mască…

Donald Trump nu este dispus să organizeze o reuniune G7 prin videoconferință. El dorește ca cei mai puternici oameni din lume să se așeze efectiv la aceeași masă, în ciuda epidemiei.

Președintele american a evocat miercuri seara posibilitatea unei reuniuni G7 la Camp David, și nu prin videoconferință, cum se deciusese inițial.

Cu mai puțin de șase luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, la care va încerca să obțină un nou mandat, Donald Trump insistă pe necesitatea unei redeschideri rapide a economiei, după izolarea provocată de coronavirus. El a promis un an 2021 „incredibil”.

„Acum, că țara noastră a început revenirea spre măreție, intenționez să reprogramez G7 la aproximativ aceeași dată, la Camp David, un loc legendar”, a scris liderul american pe Twitter. „Ceilalți membri G7 au început și ei redeschiderea. Ar fi un simbol formidabil pentru toată lumea. Normalizare!”

Dacă ar avea loc, un asemenea summit ar însemna o puternică lovitură de imagine pentru Donald Trump, permițându-i să se repoziționeze în centrul jocului politic internațional, mai ales în contextul confruntării cu China, relansată de pandemie.

Reacțiile liderilor G7 la propunerea surprinzătoare a lui Trump au fost prudente.

Emmanuel Macron s-a arătat „dispus să meargă la Camp David, dacă condițiile sanitare o permit”. „G7 este o întâlnire majoră”, a subliniat președinția franceză, care a organizat precendenta reuniunie, la Biarritz, în august 2019.

Cancelara germană Angela Merkel a adoptat o poziție ambiguă:

„Oricare ar fi forma pe care o va avea întâlnirea G7, videoconferință sau altceva, voi lupta în mod cert pentru multilateralism.”

Altfel zis, Merkel este puțin dispusă să accepte o atitudine de superioritate a Statelor Unite.

Și premierul canadian Justin Trudeau s-a manifestat prudent, arătând că trebuie studiat „ce măsuri vor fi aplicate” și „recomandările experților”.

G7 era programat inițial pentru 10-12 iunie.

Organizarea unui summit „fizic” ar însemna o mare provocare, observă o analiză AFP. Mărimea delegațiilor va fi redusă? Liderii politici vor trebui să poarte măști, lucru pe care Donald Trump a refuzat până acum să îl facă?

Pe de altă parte, pentru un astfel de summit, Camp David ar fi locul ideal. Amplasat într-o regiune muntoasă din statul Maryland, nu departe de Washington, locul este izolat și foarte ușor de securizat.

Acesta este și motivul pentru care această reședință de vacanță oficială a președinților americani a fost utilizată ca gazdă pentru multe reuniuni internaționale importante.