Donald Trump va susține marți noaptea discursul despre starea națiunii într-un context plin de probleme. 

 

Majoritatea analiștilor consideră că Trump va folosi acest moment pentru a-și lansa candidatura pentru un nou mandat.

 

Prezentarea discursului va avea loc în fața plenului reunit al Congresului american, dar cu o săptămână mai târziu decât era planificată.

 

Prezentarea acestui discurs se face la invitația liderului  Camerei Reprezentanților. În acest moment, liderul este democrata Nancy Pelosi.

 

Democrata a refuzat, în repetate rânduri, să îl invite pe Donald Trump, aceasta motivând că un sfert dintre instituțiile americane au fost paralizate din lipsa finanțării.

 

S-a ajuns la această situație din cauza refuzului președintelui Trump de a semna legea bugetului pentru că aceasta nu a cuprins finanțarea pentru construcția zidului de la granița cu Mexicul.

 

Donald Trump a semnat această lege în urmă cu o săptămână și câteva zile, însă nu fără a amenința că va provoca o nouă paralizie a sistemului dacă nu i se îndeplinește această cerință.

 

Analistul David Barker consideră că Trump va întâmpine mari dificultăți în obținerea unui nou mandat: „În acest moment, se clatină nu doar din cauza presei critice, ci şi din cauza atenţiei negative pe care o primeşte din partea electoratului său. Cred că e şansa lui să-şi convingă în special propriul electorat că nu e aşa, că încă e puternic, că el e şeful şi America e mai puternică pentru că e el aici.”

 

Discursul lui Donald Trump despre starea națiunii a fost umbrit de faptul că mai mulți apropiați de-ai săi au fost inculpați sau chiar condamnați de către procurorul special Robert Mueller.

 

Analiștii nu au mari așteptări cu privire la acest discurs, aceștia așteptându-se ca președintele să reia teze mai vechi precum renegocierea acordurilor comerciale internaționale, scăderea prețurilor la medicamente și construcția zidului de la granița cu Mexicul, informează PRO TV.

 

 

Te-ar putea interesa și: