Trump, contrazis iar de serviciile americane de informații

Trump, contrazis iar de serviciile americane de informații

Directorul serviciilor americane de informații, Dan Coats, a publicat evaluarea amenințărilor la adresa Statelor Unite, un document care este în contradicție cu politica externă (și militară) a liderului de la Casa Albă, în dosare precum Iranul, Coreea de Nord sau ISIS

În cadrul întâlnirii cu Donald Trump din 12 iunie 2018, la Singapore, liderul de la Phenian, Kim Jong-un s-a angajat să ”acționeze în sensul unei denuclearizări complete a peninsulei coreene”.

Apoi, Donald Trump a declarat că a ”rezolvat în mare măsură ” problema nord-coreeană, mergând până la a avansa că nu mai există ”amenințare nucleară” din partea Coreii de Nord.

Până la un nou summit Trump-Kim, serviciile de informații americane se arată sceptice față de această "denuclearizare" la care Kim s-a angajat, notează Opex 360 și agențiile internaționale. "Evaluările noastre continuă să demonstreze că este puțin probabil ca Coreea de Nord să-și abandoneze toate armele nucleare, rachetele și capacitățile de producție", se arată în raportul prezentat de Coats.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și chiar dacă Phenianul a suspendat testele sale nucleare și balistice „de peste un an“ și a procedat la „demontarea reversibilă a unor părți ale infrastructurii“, informațiile SUA continuă să „observe activități incompatibile cu denuclearizarea totală”. 

Această evaluare este în concordanță cu cea a Grupului de experți al ONU privind Coreea de Nord, care nu a spus același lucru într-un raport adresat Consiliului de Securitate în luna august a anului trecut.

 

În ceea ce privește Iranul, serviciile secrete americane dau asigurări că Teheranul continuă să „sponsorizeze terorismului în Europa și Orientul Mijlociu“, susținând milițiile șiite, fie în Yemen sau în Irak. 

Cu toate acestea, divergența se situează la nivelul diciziei lui Trump de a se retrage din acordul nuclear iranian, semnat în iulie 2015, în Viena, după luni de negocieri, și să aplice din nou sancțiuni împotriva economiei iraniene.

"Iranul nu desfășoară în prezent activități-cheie pe care noi le considerăm necesare pentru a produce o armă nucleară", arată raportul serviciilor de informații.

"Cu toate acestea, oficialii iranieni au amenințat public că vor reveni asupra unor angajamente din acordul nuclear dacă Iranul nu va obține beneficii tangibile așteptate din comerț și investiții".

În fine,  programul balistic iranian, care oferă Teheranului "cel mai mare inventar al rachetelor balistice din regiune", continuă să reprezinte o "amenințare pentru țările din Orientul Mijlociu", se afirmă în evaluarea serviciilor americane de informații.

O evaluare care-l contrazice pe Trump și în ce privește subiectul amenințării jihadiste încarnată de ISIS.

În decembrie 2018 , șeful Casei Albe a asigurat că organizația teroristă a fost învinsă, pentru a justifica retragerea trupelor americane din Siria. 

O decizie care a provocat o agitație în administrația sa,  demisia secretarului său pentru apărare, James Mattis,  preocupări și dezamăgirea în rândurile aliaților și partenerilor Statelor Unite, mai ales a milițiilor kurde din Siria.

"ISIS are în continuare mii de luptători în Irak și Siria și întreține opt branșe, mai mult de o duzină de rețele și mii de suporteri în întreaga lume, în ciuda pierderilor semnificative în ceea ce privesc liderii și teritoriile" atrag atenția serviciile americane.

"Grupul va exploata orice reducere a presiunii (...) pentru a-și consolida prezența clandestină și pentru a accelera reconstrucția capacităților sale. Cel mai probabil, va continua să planifice atacuri externe(...) împotriva adversarilor regionali și occidentali, inclusiv a Statelor Unite”.

În plus, arată evaluarea lui Coats, ISIS continuă să "efectueze atacuri în Irak și Siria pentru a submina eforturile de stabilizare și să se răzbune împotriva dușmanilor săi, exploatând tensiunile sectare (sunite vs șiite) din aceste două țări". 

În ceea ce privește al-Qaida, în momentul în care un acord între Statele Unite și mișcarea talibană afgană pare a se distinge (împreună cu retragerea trupelor americane din Afganistan), evaloarea făcută de Dan Coats indică că „înalți funcționari“ ai grupării fondate de Osama bin Laden vor „consolida structura globală de comandă a rețelei și  continuă să încurajeze atacuri împotriva Occidentului, inclusiv a Statelor Unite, cu toate că majoritatea atacurilor făcute de grupările afiliate la al-Qaida au fost până în prezent de mică anvergură și limitate la zonele regiunilor lor”.

„În același timp, elemente ale Al-Qaida din Siria continuă să submineze eforturile de soluționare a conflictului, în timp ce filiala din rețeaua Asia de Sud sprijină talibanii“, subliniază raportul informațiilor americane care, de asemenea, într-un alt domeniu, au criticat în mod implicit ieșirile "anti-NATO" ale lui Donald Trump.

"Unii aliați și parteneri ai SUA caută o independență mai mare față de Washington pentru a răspunde evoluțiilor politicii americane de securitate și comerț și deschid tot mai mult noi parteneriate bilaterale. și multilaterale ", se arată în raport.

Și asta, în timp ce "China și Rusia vor prezenta o mare varietate de provocări economice, politice, de contraspionaj, militare și diplomatice față de Statele Unite și aliații lor". 

Serviciile americane anticipează că vor "colabora pentru a contracara SUA, profitând de îndoielile crescânde în unele locuri vizavi de modelul modelul democrației liberale".

Aceste două țări, deja numite „puteri revizioniste“, în cea mai recentă versiune a strategiei de apărare SUA, „vor dezvolta cooperarea bilaterală pentru a elabora reguli și norme mondiale în avantajul lor și vor contrabalansa Statele Unite si alte țări occidentale”, se mai arată în raport.