În total, 430.000 de persoane au intrat în Statele Unite de când autoritățile chineze au anunțat existența coronavirusului, în ianuarie, arată un articol din New York Times, citând o analiză a informațiilor colectate din ambele țări.

Pasagerii au continuat să vină de la Beijing la Los Angeles și New York în conformitate cu decretul din 31 ianuarie al lui Trump, care îi excepta pe americani de la restricție, permițând repatrierea acestora.

Potrivit New York Times, circa 280 de zboruri au sosit în Statele Unite din China, ziarul american notând că controalele la sosire erau foarte permisive.

Trump afirmă adesea că decizia sa de a restrânge călătoriile a frânat răspândirea coronavirusului.

„Cred că am acționat foarte de timpuriu, și cred și că am acționat foarte inteligent, deoarece am oprit (călătoriile din) China”, a declarat Trump într-o conferință de presă, marți. „A fost probabil cea mai importantă decizie pe care am luat-o până acum.”

Trump a emis restricțiile de călători cu China a doua zi după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat coronavirusul o urgență globală.

Liderul de la Casa Albă a interzis cetățenilor străini să mai intre în Statele Unite dacă au fost în China în perioada de două săptămâni dinainte de emiterea decretului.

De la interdicție au fost exceptați cetățenii americani și posesorii de carte verde, pentru a nu separa familiile.

New York Times subliniază permisivitatea procesului de control în aeroporturi, citând declarațiile unora dintre pasageri.

„Am fost surprins cât de lejer era întregul proces”, spune Andrew Wu, care a aterizat la Los Angeles venind de la Beijing în martie. „Tipul cu care am vorbit a citit o listă de întrebări și nu a părut interesat să verifice ceva.”

Aeroporturile din New York și Los Angeles nu se află sub administrația federală, ci autoritatea statelor New York și California, conduse de Democrați.

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății nu recomandau interdicțiile de călătorie la momentul deciziei lui Trump.

La rândul lor, oficialii chinezi s-au opus acestei decizii, iar oamenii de știință chinezi au criticat-o.

Responsabilii Democrați din New York și California, ca și congresmenii acestui partid au spus că restricțiile ar putea duce la creșterea xenofobiei.

Fostul vicepreședinte Joe Biden, favorit la obținerea nominalizării Democrate în alegerile prezidențiale din noiembrie, a afirmat că interdicția lui Trump creează o atmosferă toxică.

Ulterior, el și-a schimbat declarația: purtătoarea de cuvânt a campaniei sale electorale, Kate Bedingfel, a spus că „Biden susține interdicțiile de călătorie care sunt luate la cererea experților medicali”.

Și a adăugat: „Știința susținut această măsură, așa că o susține și el (Biden)”.

Statele Unite nu ar trebui să „cadă în xenofobie. Numind COVID-19 un virus străin nu arată nici o responsabilitate pentru erorile făcute până în prezent de administrația Trump”, spunea Biden pe 12 martie.