Trilaterala porcin?, pactul de la Jimbolia

Pentru al doisprezecelea an la rând, sârbi, români ?i unguri s-au întrecut în t?iatul porcilor de Ignat. Totul, în cadrul solemn, fi ind arborat steagul UE

Trilaterala” t?ierea porcilor înaintea Cr?ciunului e o tradi?ie de 12 ani la Jimbolia, ora?ul de grani?? aflat la intersec?ia dintre România, Serbia ?i Ungaria. Începând cu anul 2000 m?celarii din cele trei ??ri se întrec în delicatese, arborând steagul Uniunii Europene ca la un mare meeting politic. „Te lingi pe degete” Anul acesta, m?celarii au asomat porcii la 7 diminea?a, apoi s-au pus pe treab? cu câte un ?oi de ?uic? fiart? în mân?, pe post de „înc?lzitor natural”. Dar fiecare ?i-a adus b?utura de-acas?, neavând încredere în marfa adversarilor. Fiecare animal a fost pârlit în parte, apoi sp?lat ?i cur??at. Imediat, pofticio?ii au putut s? î?i taie primele buc??i de ?orici.„Te lingi pe degete, nu alta”, spunea unul dintre sârbii care nu a mai rezistat tenta?iei ?i a luat prima îmbuc?tur?.

  • V? place SÂNGELE pr?jit cu ceap?? Sârbii, ungurii ?i românii au f?cut CARNAGIU la TRILATERALA PORCIN? (FOTOREPORTAJ)

Cu ?or?urile în fa??, sârbii, ungurii ?i românii s-au pus primii la munc?. Dup? ce au terminat de igienizat animalele, au tran?at, au împ?r?it buc??ile de carne, apoi au început s? preg?teasc? mezelurile. Echipa din Csanad Palota (Ungaria) a pus repede gula?ul la fiert, într-un ceaun uria?, sârbii din Kikinda au venit de acas? cu re?ete secrete neobi?nuite ?i o gr?mad? de mirodenii. Au adus cu ei, ca ?i anul trecut, smochine, pentru mu?chiule?ul umplut. Sânge pr?jit cu ceap? Românii au preparat primele bucate care s-au servit la trilaterala porcin?: sângeretele la ceaun. „Sângele proasp?t recoltat se pr?je?te cu ceap?. E o delicates? specific? acestei zone”, ne-a explicat m?celarul român. Potrivit primarului din Jimbolia, toate bun?t??ile vor fi donate cantinelor sociale (de la un centru pentru b?trâni, o cas? de copii ?i un ONG care ofer? servicii after-school copiilor din familii s?race). „Am primit ?ase carcase ?i de la Smithfield, care sunt partenerii no?tri, ?i din acestea se vor prepara mezeluri suplimentare”, a explicat edilul Darius Postelnicu.

  • Tochitur? de Ignat din 500 de tone de carne de porc

La prânz au venit to?i jimbolienii la degustare cu paprica?, gula?, cârna?i proaspe?i pr?ji?i, tob? sau caltabo?. Un juriu format din consilieri locali a decis care m?celar a fost mai destoinic: anul acesta, au câ?tigat sârbii din Nova Crna. Exper?i în anti-mahmureal? O re?et? de bor? rusesc face minuni dup? petrecerile de S?rb?tori. Solyanka este o zeam? dens?, s?rat? ?i acri?oar? ?i se fierbe 30 de minute. Se taie dou? cepe, cinci castrave?i mura?i ?i 600 g de pastram? ori mu?chi ?ig?nesc. Se rumenesc un minut cu dou? linguri de ulei, se adaug? o lingur? de f?in?, trei linguri de past? de ro?ii ?i se stinge totul cu doi litri de sup? de carne. Se adaug? patru ro?ii t?iate, câteva m?sline verzi ?i se fierb 10 minute. La sfâr?it se taie cuburi trei l?mâi, cu tot cu coaj?. Se m?nânc? fierbinte, cu smântân?.