Tribunalul București a respins probele transmise de FBI în dosarul de corupție care vizează vizita fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, la ceremonia de învestitură a lui Donald Trump. Instanța a precizat că probele strânse de autoritățile americane nu respectă prevederile din legislația românească. Decizia tribunalului nu este definitivă, iar DNA a contestat această decizie la Curtea de Apel București.
Tribunalul București a respins probele colectate de FBI în Statele Unite, în dosarul de corupție care vizează vizita lui Liviu Dragnea la petrecerea de după învestirea lui Donald Trump. Instanța și-a motivat decizia susținând că FBI ar fi o agenție de culegere a informațiilor, similară SRI.
Avocații apărării au cerut eliminarea probelor adunate de FBI (Biroul Federal de Investigații) pe motiv că instituția americană este echivalentul Serviciului Român de Informații (SRI). Cum în legislația din România, SRI nu are voie să strângă probe într-un proces penal, aceste probe au fost considerate ilegale.
Completul de la Tribunalul București a susținut că probele colectate de FBI nu ar trebui administrate în justiția din România, conform legislației în vigoare. În plus, magistratul consideră că Liviu Dragnea a fost prezent în Statele Unite în calitate de președinte al Camerei Deputaților, deși era și șef al PSD, la evenimentul dedicat inaugurării mandatului lui Donald Trump la Casa Albă.
Drept urmare, considerând că parte din probe prezentate nu respectă legislația în vigoare, judecătorii au dispus ca ancheta penală în cazul Dragnea să fie refăcută de procurorii DNA cu eliminarea unor probe.
Hotărârea instanței nu este definitivă, iar procurorii DNA au contestat această decizie la Curtea de Apel București, urmând ca apelul să fie judecat în luna octombrie.
Participarea lui Dragnea la învestirea lui Trump
DNA a investigat condițiile în care fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, a participat la petrecerea de învestitură organizată pentru Donald Trump, la scurtă vreme după ce acesta câștigase alegerile prezidențiale.
Cu acest prilej, Dragnea ar fi promis, conform procurorilor, contracte în România și numiri în funcții publice pentru cei care l-au ajutat să ajungă la eveniment.
Autoritățile americane au fost sesizate în privința unor posibile fapte de corupție produse în timpul vizitei lui Liviu Dragnea în 2017, după cum au arîtat procurorii DNA în rechizitoriul pe care l-au întocmit. Conform legislației americane, ancheta a fost condusă de FBI, agenție care colectează probe pentru a le oferi unui procuror, așa cum prevede legislația din Statele Unite.
Dosarul a ajuns în instanță în 2021, iar în octombrie 2022, Tribunalul București a decis că ancheta nu a fost desfășurată corect de DNA. În aprilie 2023, dosarul penal a fost întors la DNA de judecătoarea de caz, care a considerat că acuzațiile împotriva lui Liviu Dragnaea nu se mai pot susține fără probele eliminate anterior, după cum relatează Europa Liberă.