Trendul care dă fiori salvamontiștilor. „Lucrurile se pot sfârşi şi prost, într-un sac cu fermoar”

Trendul care dă fiori salvamontiștilor. „Lucrurile se pot sfârşi şi prost, într-un sac cu fermoar”

Traseele dificile și escadalarea celor mai falnici munți nu prea seamănă cu jocurile video și nu sunt chiar pentru profani, oricât de mult și-ar dori turiștii români să se afirme pe munte, avertizează salvamontiștii.  

Salvamontiştii din Argeș au transmis, duminică, un avertisment deosebit de serios pasionaților de „munțomăneală”, după ce în ultimele zile au intervenit la mai multe incidente în care turiştii au urcat nepregătiţi pe munte.

„Oameni buni, începeţi cu munţi uşori, ţineţi în frâie ego-ul zburdalnic, care vă îndeamnă să mergeţi din parc direct către Moldoveanu, Negoiu sau Piatra Craiului. Învăţaţi muntele încetul cu încetul, lăsaţi netul unde alţi supravieţuitori se laudă că au reuşit nu-ştiu-ce tură. Nu de alta, noi facem totul să aveţi happy-end ca în filmele americane, dar lucrurile se pot sfârşi şi prost, într-un sac cu fermoar”, au transmis salvamontiștii din Argeș, într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Ei au avut două intervenţii dificile în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, pentru salvarea unor turişti care au urcat nepregătiţi pe trasee dificile.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acţiune foarte lungă şi grea de recuperare a doi turişti din Călăraşi, noaptea trecută, persoane complet nepregătite pentru Piatra Craiului, unde ajunseseră nu pe vreo potecă marcată, mai expusă, ci chiar pe Brâul de Mijloc, unde s-au blocat. Asta a însemnat o noapte întreagă pierdută de către salvamontiştii câmpulungeni, oameni care acum au terminat acţiunea şi ar trebui să fie pregătiţi pentru accidente în continuare”, se precizează în postare.

O altă intervenţie au avut salvamontiştii de la Cota 2000 - Transfăgărăşan. Aceştia au intervenit pentru a ajuta doi tineri aflaţi sub influenţa alcoolului, care plecaseră încălţaţi necorespunzător către vârful Moldoveanu. Salvamontiştii reamintesc şi cazul unui turist care a fost recuperat vineri cu elicopterul de sub vârful Călţun.

„A arătat încă din apelul către 112 faptul că era complet paralel cu muntele, practicând doar un fel de 'munţomăneală'. Omul nu ştia ce înseamnă căldare alpină, cerând agasat operatorului să definească termenul, nu ştia foarte bine numele lacului glaciar dinspre care cobora”, au mai scris reprezentanţii Salvamont Argeş, relatează https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/vacante/avertismentul-salvamont-arges-pentru-cei-care-practica-muntomaneala-lucrurile-se-pot-sfarsi-intr-un-sac-cu-fermoar-1346960.