Tremură UE: Grecii au alt Cal Troian

Tremură UE: Grecii au alt Cal Troian

Kyriakos Mitsotakis, noul premier al Greciei, este un pro-european, o combinație de Merkel cu Macron. Dar în spatele lui se află mulți „Orbani”, „Le Peni” și „Salvini”

Kyriakos Mitsotakis, noul premier al Greciei, este un pro-european, o combinație de Merkel cu Macron. Dar în spatele lui se află mulți „Orbani”, „Le Peni” și „Salvini”

Grecii nu au uitat și nu au iertat trădarea premierului Alexis Tsipras și a formațiunii sale, Syriza, de acum patru ani: pe 5 iulie 2015, peste 61% au votat într-un referendum pentru respingerea condițiilor impuse de UE și părăsirea Zonei Euro. În loc să pună în aplicare voința populară, Tsipras a acceptat condiții chiar mai împovărătoare decât cele propuse inițial, într-un summit din 13 iulie care a semănat foarte mult cu o răzbunare a liderilor europeni (în special a Angelei Merkel) pentru votul grecilor.

După patru ani de austeritate și umilințe, grecii au răsturnat Syriza de la guvernare prin alegerile anticipate care au avut loc duminică. Formațiunea de centru-dreapta Noua Democrație, condusă de Kyriakos Mitsotakis, a obținut 39,8% din voturi, în vreme ce partidul de stânga al lui Tsipras doar 31,5%.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Se încheie o perioadă dureroasă”,a proclamat Mitsotakis în fața suporterilor adunați la sediul Noii Democrații, undeva la periferia Atenei. Politicianul de 51 de ani a jurat că va „reda grecilor mândria”. „

Vreau să văd din nou prosper acest popor, vreau să-i văd revenind (în țară) pe copiii care au plecat”, a tunat el.

Kyriakos, mezinul fostului premier Konstantinos Mitsotakis, este perceput ca un reformist pro-european, apropiat de cercurile de afaceri. Totuși, Establishmentul de la Bruxelles are toate motivele să fie îngrijorat.

Între liderul Noii Democrații și restul partidului există o mare diferență. „În timp ce Tsipras și-a îndreptat partidul spre centru, Noua Democrație a cotit spre dreapta. Mitsotakis a devenit figura acceptabilă a unui partid care conține elemente de extrema dreaptă, care au fost de altfel încurajate de succesul mondial al acestei drepte, peste tot în lume, din Ungaria în Statele Unite”, scria cu două zile înainte de alegeri Politico.

Faptul că partidul Zori Aurii, considerat formațiunea situată cel mai la dreapta din eșichierul grec, nu a reușit duminică să atingă pragul electoral și să intre în viitorul Parlament, după o curbă de sacrificiu de patru ani, are o singură explicație: discursul populist, eurosceptic și anti-imigrație a fost confiscat de Noua Democrație.

 

Admiratorii Juntei Coloneilor

Însăși ascensiunea politică a lui Mitsotakis în partid se datorează facțiunii dure de dreapta, conduse de fostul premier Antonis Samaras și de Adonis Georgiadis, vicepreședinte al Noii Democrații și fost ministru al Sănătății în guvernul Samaras.

Georgiadis a provocat un uriaș scandal afirmând că, în noiembrie 1973, manifestația de la Atena declanșată de studenții de la Politehnică împotriva Juntei Coloneilor nu s-a soldat cu victime omenenști, deși statisticile oficiale vorbesc de 40 de morți.

„Nu au fost morți la Polytechneion, nici măcar unul!”, a declarat Georgiadis la un post de televiziune.

Aripa dură a lui Georgiadis se află în plină ascensiune în partid. Politico afirmă că victoria de duminică a Noii Democrații este datorată în mare măsură opoziției publice vehemente față de Acordul de la Prespes, din 2018, dintre Grecia și Macedonia de Nord, în care guvernul Syriza a decis să renunțe la veto-ul Greciei față de intrarea Macedoniei în NATO cu condiția ca acest stat să-și schimbe numele.

Acordul a fost sprijinit de toată lumea, de la UE la Statele Unite și la NATO. „Mai puțin Kremlinul și Noua Democrație.” comentează sarcastic Politico.

 

Imigranții au câștigat alegerile

Alunecarea spre dreapta a Noii Democrații a avut loc din dorința acesteia de a se diferenția de Syriza. Numai că Noua Democrație militase și ea în 2015 pentru acceptarea clauzelor împovărătoare acceptate de Tsipras

. „Cum nu se putea opune implementării memorandumului, trebuia să se opună politicilor Syriza în alte chestiuni, cum ar fi drepturile omului sau așa-numitele ‘probleme naționale’”, explică Augustine Zenakos, un ziarist independent, membru al grupului de investigații The Manifold. Peste criza economică impusă de UE s-a adăugat criza imigranților.

În ultimii patru ani, începând cu același fatidic 2015, sute de mii de imigranți au pătruns în Europa prin Grecia, iar zeci de mii dintre ei au rămas. Bruxelles-ul a impus Atenei să le acorde acestora condiții de trai decente, în timp ce grecii erau îndemnați să strângă cureaua.

Iată terenul politic ideal pentru discursul dur al Noii Democrații. Politicienii acestei formațiuni au adunat puncte electorale importante opunându-se acordării cetățeniei copiilor de imigranți născuți în Grecia, extinderii drepturilor comunității LGBT sau târgului cu numele „Macedonia”.

Kyriakos Mitsotakis pare o combinație de Merkel și Macron. Însă, imediat în spatele lui, sunt mulți „Orbani”, „Le Peni” și „Salvini”.