Trei zile în copac de frica mistrețului. Pădurar pentru o zi
Editura Evenimentul si Capital

Trei zile în copac de frica mistrețului. Pădurar pentru o zi

Autor: | | 2 Comentarii | 2904 Vizualizari

Când spui pădurar te gândeşti la unu’ mare şi verde care bate în lung şi-n lat pădurea, de la un capăt la altul, cu ochii în patru să nu care cumva să-i fure hoţii lemnele sau să distrugă bunul pe care-l păstoreşte. Mai crapă un lemn, două, mai învârte o ţigară, mai completează o hârtie pentru ăia de la centru… În rest „trai, neneacă!”.

Cel puţin aşa credeam până mai acum câteva zile, când, înţolit din cap până în picioare în haine pânzate, de un verde crud, şi înarmat cu cele de trebuinţă, am purces, în compania unui pădurar autentic – care urma să-mi explice cum stă treaba cu păduritul - în inima codrului Comana, din judeţul Giurgiu, unul dintre cele mai întinse şi mai cunoscute teritorii aflate în administrarea Romsilva. Ei bine, după vreo şase ore istovitoare de muncă, credeţi-mă pe cuvânt, îmi ieşise pe nas să fiu pădurar!

O uniformă nou-nouţă de un verde odihnitor, compusă dintr-o pereche de pantaloni (în cazul meu, ceva mai largi decât ar fi trebuit), o bluză în care, cu puţin efort, aş fi încăput cu totul, o pereche de cizme de cauciuc cu cel puţin 5 numere mai mari – ce vreţi, la urma urmei era uniformă de căpătat, de la şeful de ocol, o namilă de două ori cât mine! - şi două caschete de protecţie, fiecare cu rostul ei: una de tipul celei pe care o poartă şantieriştii, cu diferenţa că era de un verde aprins, pe care am folosito la tăiat şi crăpat lemne, iar cealaltă – pe care am purtat-o când am manevrat motounealta cu care am îndepărtat lăstărişul - portocalie, prevăzută cu două căşti pentru urechi, care ar fi trebuit să mă protejeze împotriva zgomotului. Toate astea de le-am înşirat mai sus intră în dotarea echipamentului celui în pielea căruia m-am pus vreme de o zi: pădurar la Romsilva - Ocolul Silvic Comana.

„Stai, mă! Ce-ai făcut? Păi ăla era puiet de stejar, mă! Ăla nu se taie!”

„Emile, uite, mă, băiatule, ce ai de făcut pe ziua de azi!”, îmi zice nea Mihai (mentorul meu pentru o zi în ale păduriei), în timp ce îmi aranjează de-a curmezişul pieptului hamul special de care urmează să prind, cu o clemă, motounealta.

Prima ustensilă din cele de trebuinţă unui pădurar cu care am făcut cunoştinţă. „Uite!” - îmi arată undeva spre mijlocul pădurii - „toată porţiunea asta de aici (să tot fie vreo sută de metri pătraţi, îmi zic, în timp ce cuprind cu privirea zona arătată de interlocutor!) trebuie să o descopleşeşti”. Adică, mă lămureşte imediat observând cuta de nedumerire săpată între sprâncenele mele, să pui în lumină speciile principale. Să înlături, mai pe înţeles, buruienile şi celelalte specii forestiere – în special teiul – care creşte de-a valma şi mult mai repede decât stejarul, principalul soi de arbore din zona asta a pădurii. Pe el, stejarul, trebuie să-l protejăm şi să-l ajutăm să crească. Înţelegi?”.

Dau din cap că da şi mă pun vârtos pe treabă. Nea Mihai, la doi paşi de mine, turuie din gură ca o moară hodorogită. „Nu aşa, Emile, că rupi discul, frate! Îl prinzi în vreo ciotură şi, la revedere, motounealtă! Înfige zdravăn picioarele în pământ şi mişcă doar braţele stânga, dreapta. Aşa! Bravo!... Stai, mă! Ce-ai făcut? Păi ăla era puiet de stejar, mă! Ăla nu se taie! Mă, tu mă nenoroceşti!”.

Eu tac chitic şi continui să manevrez motounealta cum mă ghidează el. Broboane de sudoare curg ca nebunele pe la tâmple. Îmi intră în ochi şi se adună ca proastele în barbă. Îmi salt cascheta pe ceafă. Apărătoarea, din pânză fină de zici că e sită, se încăpăţânează să îmi cadă pe faţă. Sunt lac de transpiraţie. Motorul uneltei pe care o ţin cu ambele mâini atât de strâns că mai am puţin şi fac bătături în palmă turuie şi el ca nebunul. E un vacarm de nu te mai înţelegi om cu om. Când, într-un final, ridic degetele de pe maneta motouneltei, abandonând acceleraţia, de jur împrejurul meu, pe o rază de vreo cinci-şase metri, a apărut un luminiş de toată frumuseţea. La revedere, lăstăriş, buruieni! La revedere şi vreo trei puieţi de stejar pe care i-am făcut una cu pământul. Nea Mihai, spre care îmi îndrept întrebător privirea clatină din cap a nemulţumire. „Hai că ai făcut-o de oaie!”, mormăie în barbă.

Scapă şi vreo două sudălmi după care începe să-mi explice ceva mai împăciuitor. „E drept că, pentru a face ce ai făcut tu mai devreme, trebuie să cunoşti foarte bine fiecare soi de copac. E una din abilităţile pădurarului. Dacă nu ştii ce să tai şi ce nu, te-ai dus pe copcă. Dacă mă las în grija ta, rămân fără pădure”.

„Mămăă, ce le mai sfârâiau călcâiele! Aveam pistoletul Carpaţi la îndemână, cu glonţ pe ţeavă!”

Mentorul meu de azi îmi înşiră, tărăgănat, mai multe despre meseria pe care o practic azi: „Trebuie să ştii că un pădurar are în administrare un teritoriu anume din pădure. 350 de hectare, mai exact. În zona administrată îşi are şi cantonul. Acolo stă, acolo mă- nâncă, acolo doarme tot timpul.” Adică, stai, ţine să mă avetizeze, nu chiar tot timpul. Că dacă ai tă- iat doi, trei copaci, tre’ să ai grijă de ei să nu ţii fure hoţii că nu se păzezsc singuri până sunt duşi la depozit sau livraţi celui care l-a comandat. Ceea ce, îmi face şmechereşte cu ochiul, înseamnă că petreci şi ceva nopţi prin pădure. Dormi sub cerul liber lângă buş- teni. Asta e”, îmi zice. „Uite, mai acu vreo două luni a trebuit să stau două nopţi una după alta chiar în luminişul ăsta de aici. Vezi copacul de colo (îmi arată cu degetul spre ditamai arborele care-şi întinde maiestuos crengile la vreo douăzeci de metri de noi - n.r.). Acolo am stat. N-am pus geană pe geană şi bine am făcut. Pe la vreo trei dimineaţa au venit muşterii la ciordit. Erau trei cât malu’ cu căruţa după ei. Au priponit calu’ lângă pom şi s-au pus pe treabă. Eu, dindărătul copacului, cu geana pe ei. Aveam pistoletul Carpaţi pregătit. Cu glonţ pe ţeavă. Eram chitit să trag dacă nu ar fi spălat putina. Da’, (sfârşeşte apoteotic - n.r.), n-a fost nevoie că şi-au luat tălpăşiţa imediat ce am început să zbier la ei. Mamăă, ce la mai sfârâiau călcâiele”, prinde a râde cu poftă, iar eu îi ţin isonul.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate