Trei traficanţi de droguri din București au dispărut de la domiciliu imediat după ce pe numele lor au fost emise mandatele de executare a pedepsei cu închisoarea. Deşi în fața judecătorilor au recunoscut faptele pentru care au fost acuzați și ulterior condamnați, pentru a beneficia de  reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, totuşi au ales să dispară.

Şefii grupării, Fowomola Olaoluwa Abiodun și Vorswijk Jeffrey Rudolf, puneau în vânzare doar cantități de minim 1.000 de comprimate de ecstasy/tranzacție cu un preț atractiv, care varia între 3 euro și 3,40 euro/comprimatul.

Cei trei dispăruți sunt:

Baldovin Ionuț Adelin, condamnat la 2 ani, 6 luni și 10 zile închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Dinu Eduard Constantin, condamnat la 2 ani si 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată.

Toanță Alexandru Armand, condamnat la 2 ani si 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată.

Cei trei dispăruţi făceau parte dintr-un grup infracțional creat de cetățeanul străin Fowomola Olaoluwa Abiodun (inculpat într-un alt dosar penal). Acesta se deplasa doar ocazional pe teritoriul României, așa că a apelat la olandezul Vorswijk Jeffrey Rudolf pentru a dezvolta rețeaua infracțională, în care au mai fost cooptați ulterior alți  români: Spătaru Anamaria Denisa, Curelaru Albert Nicolas și Deaconu Alexandru Ionel.

În cadrul investigației, s-a stabilit că în perioada septembrie 2018 – aprilie 2019, Fowomola Olaoluwa Abiodun și Vorswijk Jeffrey Rudolf au reușit să pună bazele, pe raza municipiului București, a unei rețele de distribuție a pastilelor ectasy și a cocainei. Această grupare infracțională a reușit să introducă pe teritoriul României, să transporte, să dețină și să pună în vânzare cantități impresionante de droguri.

Cum se desfăşura traficul de droguri şi ce profituri aveau

Şefii grupării, Fowomola Olaoluwa Abiodun și Vorswijk Jeffrey Rudolf, puneau în vânzare doar cantități de minim 1.000 de comprimate de ecstasy/tranzacție cu un preț atractiv, care varia între 3 euro și 3,40 euro/comprimatul, în condițiile în care ulterior drogurile erau revândute până la ultimul palier de distribuție (consumator) cu sume cuprinse între 40 și 80 lei.

Anchetatorii au notat faptul că investigațiile efectuate în această cauză au fost îngreunate de faptul că inculpații s-au fundamentat în desfășurarea acțiunilor infracționale pe relațiile apropiate statornicite între ei de o perioadă foarte mare de timp, tranzacțiile cu droguri fiind efectuate doar cu persoane de maximă încredere și doar după ce au fost verificate în prealabil, precum și pe luarea unor multiple măsuri de prudență, care impuneau, între altele, stabilirea intempestivă a momentului și a locului în care se întâlneau, precum și utilizarea unui mod de operare elaborat, folosindu-se în acest scop doar comunicații prin intermediul unor aplicații smartphone ori telefoane special adaptate în acest sens, prin criptare PGP (Pretty Good Privacy). Mai multe date despre module de operare al traficanților, aici: justnews.

Pedepsele celor trei dispăruţi

Pedepsele definitive au fost însă pronunțate la sfârșitul lunii trecute de magistrați Curții de Apel București, după cum urmează:

  • Vorswijk Jeffrey Rudolf – 8 ani și 4 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri de risc şi de mare risc, în formă continuată (3 acte materiale) și pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat
  • Deaconu Alexandru Ionel – 6 ani și 2 luni închisoare  comiterea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată (2 acte materiale), pentru comiterea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, și pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat
  • Curelaru Albert-Nicholas – 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată (2 acte materiale), pentru comiterea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propriu, fără drept, și pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat

Ceilalți 3 tineri traficanți – Baldovin Ionuț Adelin, Dinu Eduard Constantin, Toanță Alexandru Armand – se sustrag executării pedepsei și figurează deja pe siteul Poliției Române, la Persoane Urmărite.