Ceață densă, vizibilitate redusă de până la 50 de metri și risc de formare a poleiului. Acestea sunt condițiile în care se circulă în 33 de județe, din cele 41 care sânt pe teritoriul României, dar și în municipilul București. Meteorologii au transmis o atenționare de cod galben și arată că, în unele județe, ceața va fi prezentă până la ora 14.00. De asemenea, polițiștii rutieri precizează că pericolul îi pândește pe șoferi pe toate cele trei autostrăzi din România: A1, A2 și A3.
Urmare a atenţionării meteorologice de cod galben de ceaţă, Poliția Română recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie. Administraţia Naţională de Meteorologie a lansat, pentru ziua de astăzi, o atenţionare meteorologică de tip cod galben de ceaţă, atât pentru municipiul Bucureşti, cât şi alte 33 de judeţe. Zonele administrative afectate sunt: Gorj, Hunedoara, Arad, Bihor, Mehedinţi, Olt, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Cluj, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Botoşani, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Dobrogea (unde sunt județele Constanța și Tulcea). În judeţele Alba, Mureş, Harghita, Braşov, Sibiu, şi Covasna, pe lângă ceaţă există şi risc de formare a poleiului.
În judeţele mai sus menţionate se circulă cu dificultate din cauza ceţii, care pe alocuri reduce vizibilitatea sub 50 de metri.
De asemenea şi pe autostrăzile A1, A2, şi A3 ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri, iar pe alocuri chiar şi sub 50 de metri. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, începând cu ora 10:30, au fost redeschise traficului maritim porturile Midia, Constanţa Nord şi Constanţa Sud. Rămâne în continuare închis, din cauza ceţii, atât pentru traficul maritim cât şi pentru cel fluvial, portul Mangalia. Recomandările Poliției Rutiere
Poliţia Română, prin intermediul Direcţiei Rutiere, recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţii de ceaţă, se dovedesc extrem de periculoase.
Poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării regimului legal de viteză întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
Circulaţi cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.
Luminile de întâlnire e recomandabil să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire al parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Şi pietonilor polițiștii le recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.