Germanul Harald zur Hausen, francezii Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină din acest an.
Germanul Harald zur Hausen a fost recompensat cu o jumătate din Premiul Nobel pentru medicină pentru descoperirea virusului papilloma - principala cauză a cancerului cervical. În 1976, germanul a publicat o ipoteză ce susţinea că virusul papilloma joacă un rol important în provocarea cancerului cervical. Munca sa de cercetare a ajutat la realizarea unui vaccin, lansat pe piaţă în 2006.
Harald zur Hausen a studiat medicina la Universităţile din Bonn, Hamburg şi Düsseldorf, obţinând diploma de doctorat în 1960. A ocupat funcţia de asistent ştiinţific la Institutul de Micro Biologie din cadrul Universităţii din Dusseldorf, poziţie pe care a ocupat-o timp de trei ani. În 1965 s-a mutat în Statele Unite, în Philadelphia, fiind cercetătăr în secţia de virusologie a Spitalului pentru Copiii şi asistent universitar la Universitatea Pennsylvania.
Din 1983 pănâ în 2003, zur Hausen a fost preşedintele consiliului ştiinţific al centrului german pentru cercetarea cancerului. De asemenea, germanul este redactor al publicaţiei International Journal of Cancer.
Cercetătorii francezi Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier au fost primit fiecare câte un sfert din Premiul Nobel pentru descoperirea Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV), care cauzează la om sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA).
Barré-Sinoussi şi colaboratorii săi au izolat, în 1983, un virus pe care îl denumesc "virus asociat limfadenopatiei" (LAV), un retrovirus din familia lentivirusurilor, familie necunoscută pănâ în acel moment. Montagnier şi colaboratorii săi descoperă în Africa de Vest un al doilea virus generator de SIDA, pe care îl denumesc LAV-I, cunoscut ca HIV-2.
Mâine va fi anunţat câştigătorul Premiului Nobel pentru Fizică.