Trei judecători noi la Curtea Supremă de Justiție

Curtea Suprema Republica Moldova / sursa foto: wikipedia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretele de numire pentru trei noi judecători la Curtea Supremă de Justiție.

Trei judecători noi la Curtea Supremă de Justiție

Este vorba despre Stela Procopciuc, Diana Stănile și Viorica Puica. Cele trei au fost evaluate în urmă cu două săptămâni în legătură cu integritatea financiară și etică.

Ulterior, cele trei au fost selectate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a fi numite în funcția de judecător la Curtea Supremă, până la atingerea limitei de vârstă.

Consiliul Superior al Magistraturii a susținut marți interviuri cu patru candidați pentru funcțiile de judecător la Curtea Supremă de Justiție. După interviuri și analiza dosarelor, membrii Consiliului Suprem al Magistraturii i-au evaluat astfel:

Viorica Puica - 93 puncte, Stella Prokopchuk - 93 de puncte, Diana Stanile - 85 puncte, Aurelia Cazacliu - 57 de puncte, față de 75 necesare.

Cine sunt cele trei judecătoare

Potrivit decretului semnat de președinta Maia Sandu, judecătoarea Viorica Puica va intra în funcția de la Curtea Supremă de Justiție la expirarea mandatului de judecător al Curții Constituționale.

Ea a lucrat, anterior, la tribunalul Chișinău. Apoi a fost transferată temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), iar în noiembrie 2023, Consiliul Superior al Magistraturii a numit-o în funcția de judecător al Curții Constituționale.

CSM Moldova / sursa foto: tvrmoldova.md

Stela Procopciuc și Diana Stănile sunt judecătoare la Curtea de Apel Bălți, dar mutate și ele, temporar, la Curtea Supremă de Justiție (CSC).

Lege nouă pentru Curtea Supremă de Justiție

Potrivit noii legi, Curtea Supremă de Justiție ar trebui să fie formată din 11 judecători și 9 avocați, procurori sau profesori de drept. Anterior a fost format din 33 de judecători profesioniști.

Pe 30 martie 2023, Parlamentul a adoptat un pachet de legi privind reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ). Legile au intrat în vigoare la 6 aprilie 2023 și prevăd că CSJ nu va mai lua în considerare foarte multe cauze, iar rolul său principal este de a standardiza practica judiciară, adică de a îndruma judecătorii instanțelor inferioare în ceea ce privește soluționarea anumitor probleme de drept.

În același timp, a fost modificat nu doar numărul total de judecători ai Curții Supreme de Justiție (20 în loc de 33), ci și numărul judecătorilor din colegiile Curții Supreme de Justiție. În plus, judecătorii vor audia cauzele în grupuri de trei, nu de cinci.

În pluc, nu doar judecătorii de carieră, ci și avocați, procurori sau lectori universitari din domeniul dreptului pot candida pentru funcția de magistrat CSJ.