Acuzaţii grave la adresa a trei judecătoare de la ÎCCJ. Ar ignora deciziile irevocabile ale colegilor

Justiție. Sursa foto: dreamstime.com

Unii judecătorii români refuză să aplice decizia Curții de Justiție a UE privind prescripția în dosare penale. Multe cauze cu inculpați foști demnitari acuzați de corupție se închid. Instanțele inferioare aplică hotărârea CJUE în cele mai diverse chipuri. Mii de dosare s-au închis.

Judecătoare învinuite că îşi sfidează colegii. Rodica Aida Popa, Oana Burnel şi Simona Cârnaru de la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie ( ÎCCJ) atacă o hotărâre pronunţată de colegii lor privind prescripţia, se arată într-un articol din Lumea Justiţiei.

Trei judecătoare ar fi împotriva a nouă colegi

Nouă judecători ar fi atacaţi în mod direct de judecătoarele ÎCCJ Rodica Aida Popa, Oana Burnel şi Simona Cârnaru pentru decizia pronunţată, arată publicaţia.

„Judecătoarele Rodica Aida Popa , Oana Burnel şi Simona Cârnaru de la Înalta Curte înfiereaza o hotărâre pronunţată chiar de către colegii lor de la instanţa supremă”, potrivit Lumea Justiţiei.

Sursa foto: justitiareala.ro

Este vorba despre hotărârea prealabilă 67/2022 referitoare la aplicarea deciziilor CCR 297/2018 şi 358/20223 privind prescripţia.

O hotărâre pronunţată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din care au făcut parte nouă judecători de la Secţia penală a ICCJ. Printre care şi vicepreşedinta instanţei supreme, Rodica Cosma.

În ce constau criticele

Criticile celor trei judecătoare la adresa hotărârii adoptate de colegii lor de la instanţa supremă se regăsesc în decizia nr. 615/RC din 12 octombrie 2023. Decizia a fost pronunţată în dosarul 1556/113/2020.

Cele trei judecătoare au soluţionat un recurs în casaţie formulat de DNA împotriva unei decizii a Curtii de Apel Galaţi de încetare a procesului penal pe motiv de prescripţie.

Popa, Burnel şi Cârnaru au respins recursul în casaţie al DNA. Însă doar pentru că exista o practică în acest sens. O jurisprudenţă care obligă la respectarea deciziilor CCR 297/2018 şi 358/2022.

Precum şi a deciziei ICCJ 67/2022 privind prescripţia. Decizii a căror neaplicare era cerută de DNA.

Or, dacă nu ar fi existat practica şi jurispurdenţa în acest sens, atunci Rodica Aida Popa, Oana Burnel şi Simona Cîrnaru nu ar fi avut nicio reţinere în a nu respecta deciziile CCR şi ICCJ obligatorii.

Astfel, cele trei judecătoare acuză că hotărârea prealabilă a Inaltei Curţi pe prescriptie, cat si deciziile CCR generează un risc sistemic de impunitate.

Cu alte cuvinte, magistratele contribuie la nepedepsirea unor fapte şi a unor prezumtivi infractori.

Magistratele susţin că decizia ar fi în contradictie cu Tratatul Uniunii Europene.

Iulia Tarcea/ Sursa foto: luju.ro

Inspecţia Judiciară, pornită împotriva celor trei judecătoare

Publicaţia Lumea Justiţiei sesizează Inspecţia Judiciară în vederea declanşării unor verificări celor trei judecătoare.

„Să se stabilească dacă este normal ca nişte judecătoare să atace o hotărâre pronunţată de colegi de-ai lor. Şi daca este normal ca aceleaşi judecătoare să facă o pledoarie pentru nerespectarea deciziilor CCR şi ICCJ pe prescripţie. Sau asemenea fapte îmbracă forma unor abateri disciplinare”, scrie Lumea Justiţiei.

Mai mult, publicaţia scrie că cele trei judecătoare ar avea interese ascunse.

Haos în justiţie cu dosarele de corupţie

Cel mai recent dosar de notorietate în care Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a pronunțat cu privire la hotărârea CJUE (Curții de Justiție a UE) este cel care îl vizează pe fostul viceguvernator al Băncii Naționale, Bogdan Olteanu.

El a cerut un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Pentru a numi un anume guvernator al Deltei Dunării.  Olteanu a fost eliberat din închisoare în 2022. Eliberarea, decisă de ICCJ, după o hotărâre a Curții Constituționale a României (CCR), a venit după ce fostul viceguvernator fusese condamnat la cinci ani de închisoare.

Anul trecut, CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul de procedură penală. Acesta  le-a permis procurorilor - în perioada 2018-2022 - să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe.

Beneficiari au fost cei cercetați sau judecați în acea perioadă, printre care și ex-guvernatorul BNR și ex-președintele Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu. Ultimul a executat puțin peste doi ani de închisoare din totalul de cinci.

Alți beneficiari ai deciziei CCR sunt fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, fostul deputat Cristian Boureanu, omul de afaceri Nelu Iordache. Toți primiseră condamnări pentru fapte de corupție.