O nouă alertă cu E.coli”. Trei copii cu sindrom hemolitic uremic, internați în stare gravă

O nouă alertă cu E.coli”. Trei copii cu sindrom hemolitic uremic, internați în stare gravă

Doi dintre ei sunt din Craiova, iar al treilea din București. De data aceasta, autoritățile spun că au făcut rapid anchetele epidemiologice, dar tot nu sunt în stare să găsească sursa îmbolnăvirii copiilor

Trei copii cu sindrom hemolitic ureic (SHU) au fost internați, în ultimele 12 zile, la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Capitală. „Au verotoxină pozitivă care este dată de acest tip de bacterie Escherichia coli (E. coli) prin tulpinile sale virulente. Primul copil, care este din București, a ajuns la noi de la o rețea medicală privată în urmă cu 12 zile. Acesta este bine. Ceilalți doi, vin de la Craiova, și au ajuns la noi în stare foarte gravă, cu toate manifestările sindromului hemolitic uremic, cu insuficiență renală acută: au fost imediat dializați peritoneal. Unul are un an și trei luni, al doilea un an și opt luni. Dintre ei, primul a ajuns acum o săptămână, al doilea a fost adus marți. Acesta din urmă este în stare foarte gravă, iar de câte ore are reprize convulsive, ceea ce ne face să credem că are afectate neurologică”, ne-a declarat conf.univ. dr. Mihaela Bălgrădean, șeful Secției de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”.

Situația prezentată de specialist este, așadar, gravă. Dar reprezentanții DSP-urilor din cele două orașe nu o văd tocmai așa.

DSP-ul de la Dolj e liniștit

Ne puteți urmări și pe Google News

În cele două cazuri din Craiova, s-a făcut deja anchetă epidemiologică, susține reprezentantul Direcției de Sănătate Publică. „Angajații DSP Dolj au vorbit deja cu părinții celor doi copilași. Primul caz a apărut acum două săptămâni, al doilea – săptămâna trecută. S-a luat măsura transferării lor la Spitalul „Marie Curie” din București pentru că acolo există aparatura necesară pentru dializă peritoneală. Nu am găsit niciun punct comun între cele două cazuri, nu știm de la ce s-au îmbolnăvit. Copiii au mâncat altceva, provin din familii cu situație materială bună, care locuiesc în cartiere diferite ale Craiovei. Din câte am înțeles, unul dintre copilași este în stare mai bună, nu mai face dializă, cel de-al doilea are stare ameliorată, dar este dializat”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, dr. Ștefan Popescu.

Și DSP-ul de la București e liniștit. „Cum colegii de la DSP Dolj au făcut deja o anchetă epidemiologică în cele două cazuri provenite de acolo, nu e nevoie să mai facem și noi una, aici, la București. La noi s-au raportat două cazuri suspecte de sindrom hemolitic uremic provenite din Capitală, ambele infirmate ulterior. Unul, acum două săptămâni, venea de la un spital privat. Echipele noastre vor vorbi cu părinții, dar trebuie să înțelegem că în astfel de situații e greu să desfășori o anchetă epidemiologică. E uman dificil să stai de vorbă cu părinți care păzesc salonului unde sunt internați copiii lor”, ne-a explicat dr. Cristina Pelin, șeful DSPMB.

Nici acum n-am aflat de ce au murit cei trei copii din Argeș

Au trecut opt luni de la tragedia din primăvară și nici acum nu știm cine sau se face vinovat de moarte a trei copii și îmbolnăvirea a peste 150! O fetiță de 11 luni din Topoloveni, Argeș, a fost primul caz de infecție cu E.coli virulent. Ea a fost dusă de părinți la Spitalul de Pediatrie din Pitești pe 29 ianuarie. Ulterior, a ajuns în stare gravă la București și a decedat la 4 februarie. Alte două fetițe, una din Poiana Lacului și alta din Pitești, au murit pe 15 și 16 februarie. În total, în februarie-martie, 33 de copii au fost internați în București, iar alți peste 120 în spitalele din Argeș. După ce au declanșat cu o întârziere de 11 zile anchetele epidemiologice, autoritățile au încercat, atunci, să arunce vina, pe apa potabilă, pe portocale și alte fructe aduse din import, pe laptele praf, ba chiar și pe o fabrică autohtonă de brânză. Toate s-au dovedit a fi minciuni sfruntate