Trei bărbați din Hunedoara, afectați grav de Covid, au solicitat Guvernului ajutor pentru transplant de plămâni

Trei bărbați din Hunedoara, afectați grav de Covid, au solicitat Guvernului ajutor pentru transplant de plămâni

Trei bărbați din Hunedoara au nevoie de transplant pulmonar, după ce au depășit faza infectării cu Covid. Virusul, însă, le-a afectat extrem de grav plămânii. Zilele trecute, cei trei pacienți au cerut DSP și Guvernului să-i ajute să facă transplant în Italia.

La data la care hunedorenii solicitau autorităților sprijin pentru a ajunge la clinica din Italia cu care fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, se lăudase că a încheiat un acord de transplant, în România spitalul Sf. Maria din București avea interzis să efectueze vreun transplant pulmonar. Aici, în singurul loc din țară unde au avut loc, cu succes, 11 astfel de intervenții chirurgicale, nu se mai făceau internări decât pentru bolnavii cu Covid. Drept urmare, spitalul nu a mai fost acreditat pentru efectuarea de transplant pulmonar.  

Iată că, pe 3 iunie, Agenția Națională de Transplant (ANT) și Direcția de Sănătate Publică (DSP) au acreditat din nou Spitalul Sfânta Maria pentru efectuarea de transplant pulmonar. Românii se vor putea opera la ei în țară. O știre pe care Evenimentul zilei a publicat-o în exclusivitate chiar a doua zi.

Firesc, a fost ridicată restricția de internare și tratare numai a pacienților infectați cu Covid-19, manevră prin care Vlad Voiculescu reușise să pună lacăt pe secția de transplant. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Urmează ca, în perioada următoare, să fie reanalizată lista cu pacienții care au nevoie de trasplant.

Din informațiile noastre, echipa medicală va fi aceeași care a efectuat cu succes 11 transplanturi de plămâni din 2018 și până la momentul pandemiei, la începutul anului 2020. Profesorul chirurg Igor Tudorache a făcut echipă în trecut cu dr. Stroescu, dr. Rurac, dr. Popa, coordonatoarea de la ATI, dr. Iuliana Vergu și dr. Carmen Constantin. Plus asistentele și medici care au făcut prelevare de organe din diferite spitale din țară.

Cazul Hunedoara. Covidul le-a distrus plămânii

Cei trei bărbați din Hunedoara au reușit să scape de Covid, după săptămâni întregi de internare în spital. Coronavirusul, însă, le-a „ros” plămânii. Toți trei s-au adresat în scris Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara și Guvernului României, cerând sprijin pentru a putea face un transplant de plămâni, informează site-ul local servuspress.ro.

„Avem trei hunedoreni care au solicitat transplant de plămâni. Este pentru prima dată în istoria instituției pe care o reprezint, când există astfel de solicitări. Niciodată, în județ, nu au fost astfel de cereri. Iată că, acum, după ce au trecut prin nemiloasa boală, acești trei hunedoreni care au plămânii afectați din cauza virusului SARS CoV-2, pot spera la un transplant. Unul dintre ei are puțin peste 40 de ani. Este extrem de dificil pentru ei. Fac 5-10 pași și trebuie să se oprească pentru că nu mai au aer, deși au mai sunt infectați cu COVID-19. Iată că acest virus își pune amprenta extrem de tare asupra stării de sănătate a oamenilor, chiar și după ce nu mai sunt pozitivi la testul COVID”, a declarat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara, pentru sursa citată. 

Cinci transplanturi pe an pentru România, în Italia

Așa cum am spus, Vlad Voiculescu a încheiat pentru România un acord cu Italia prin care cinci pacienţi români vor putea să fie transplantaţi pulmonar, în fiecare an. Acordul presupune colaborarea dintre Agenția Națională de Transplant şi Institutul Naţional de Sănătate – Centrul Naţional de Transplant din Italia în domeniul transplantului pulmonar. 

„Cei trei hunedoreni se află pe lista de așteptare oarecum. Urmează să vedem ce se poate face pentru ei, dar vom mai avea unele discuții și cu specialiștii din Italia, dar și cu cei din România, să luăm cea mai bună decizie. Problema este că au această șansă doar cinci români pe an. Noi sperăm ca din cei cinci, trei să fie din județul Hunedoara”, a mai precizat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara. 

În ziua în care directorul DSP făcea acestă declarație nu știa încă de faptul că, la București, spitalul Sf. Maria, condus de managerul dr. Narcis Copcă a obținut acreditarea pentru reluarea transplantului de plămâni și că există șanse ca cei trei hunedoreni să facă intervenția în țară, dacă vor apărea donatori.