Evenimentul Zilei > Social > Trei astronauți de pe Stația Spațială Internațională au revenit pe Pământ
Trei astronauți de pe Stația Spațială Internațională au revenit pe Pământ

Trei astronauți de pe Stația Spațială Internațională au revenit pe Pământ

Cei trei, doi ruși și un american, s-au întors acasă după o misiune de șase luni în spațiu, începută în plină pandemie Covid-19.

Americanul Chris Cassidy și rușii Anatoli Ivanișin și Ivan Vagner au aterizat la ora 02:54 GMT în stepele Kazahstanului, o fostă republică sovietică din Asia Centrală în care Rusia operează cosmodromul Baikonur, conform imaginilor publicate de Roscosmos , agenția spațială rusă.

În imagini Chris Cassidy îl salută cu cotul pe membru al personalului venit la locul de aterizare, înainte ca cei trei astronauți să fie duși într-un cort pentru examinări medicale. „Ce mai faceți ?”, a întrebat în limba rusă Cassidy în rusă, zâmbind.

Pe fondul epidemiei Covid-19 cei trei astronauți au plecat fără mari festivități către Stația Spațială Internațională (ISS),  la 9 aprilie. Fuseseră izolați la centrul lor de instruire și antrenament de lângă Moscova și își luaseră rămas bun de la cei apropiați fără audiență, rudele lor nefiind autorizate să participe la ultimul lor briefing de presă.

„Care este prețul întoacerii pe Terra?”

Lor li s-au alăturat, la 31 mai, americanii Bob Behnken și Doug Hurley care au efectuat primul zbor cu echipaj realizat de grupul privat american SpaceX. Această misiune a marcat revenirea transportului american către ISS, după o pauză de nouă ani în favoarea rachetelor rusești Soyuz.

Înainte de întoarcerea din cea de-a treia sa misiune spațială, americanul Chris Cassidy, în vârstă de 50 de ani, a postat pe Twitter o fotografie cu probe de sânge pe care astronauții trebuie să le recolteze în timpul misiunii lor pe Stația Spațială Internațională, scrie France 24.

„Care este prețul unei întoarceri pe Pământ?  Opt eprubete de sânge! Cele șapte afișate în această fotografie au fost recoltate dimineața pentru a fi plasate în congelatorul nostru, iar a opta va fi lrecoltată chiar înainte de decuplare (de la ISS)”, a scris cosmonautul într-un mesaj însoțitor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE