Evenimentul Zilei > International > Trecutul rușinos al fustangiului prinț Maha. Tatuaje, alură de star rock, mariaje ratate, certat până și mama sa pentru viața destrăbălată, viitorul rege al Thailandei este deja destestat de supușii săi. GALERIE FOTO
Trecutul rușinos al fustangiului prinț Maha. Tatuaje, alură de star rock, mariaje ratate, certat până și mama sa pentru viața destrăbălată, viitorul rege al Thailandei este deja destestat de supușii săi. GALERIE FOTO

Trecutul rușinos al fustangiului prinț Maha. Tatuaje, alură de star rock, mariaje ratate, certat până și mama sa pentru viața destrăbălată, viitorul rege al Thailandei este deja destestat de supușii săi. GALERIE FOTO

Cu spinarea și brațele pline de tatuaje, cu maiouri mulate, blugi skinny, sandale ultima fiță, inele, lanțuri, privire zen, prințul Maha, care va urca pe tronul Thailandei devenit vacant în urma morții tatălui său, ar putea fi lesne confundat cu un star rock. Extravaganțele și excesele sale sunt însă binecunoscute de supuși care se întreabă adesea dacă acest afemeiat notoriu, cu un orgoliu nemăsurat, va fi în stare să conducă țara așa cum a făcut-o vrednicul său tată, până acum câteva zile cel mai longeviv monarh al planetei.

Apropiată încoronare a prințului moștenitor Maha Vajiralongkorn, 64 de ani, – amânată de către cele patru zile de doliu determinate de moartea măritului Bhumibol Adulyadej – a adus în prim plan trecutul deloc cuminte al acestuia.

Tată a patru copii, cu trei mariaje ratate, Maha iubește cu pasiune aeronavele și are reputația unui Don Juan temperamental.

Imediat după decesul Regelui Bhumibol, produs joi, 13 oceombrie, premierul a anunțat că Prințul Maha este cel care va urma pe tronul deținut de tatăl său vreme de șapte decenii. De altfel, acest lucru era previzibil.

Dar, spre deosebire de tatăl său, care a avut un singur și fericit mariaj de 66 de ani, prințul Maha a fost însurat de trei ori, are șapte copii, iubește cu pasiune aeronavele și are reputația unui Don Juan temperamental.

  În luna mai  a acestui an, Maha a fost surprins într-o ținută cel puțin bizară pe aeroportul din Munchen (foto sus), în compania unei femei, Suthida Nui, o frumoasă însoțitoarea de bord, despre care se crede că ar fi actuala sa amantă.

Chiar și mama sa, Regina Sirikit, spunea despre Maha că e cam fustangiu. ”Fiul meu moștenitor e un pic cam Don Juan. E însă student eminent, un băiat bun pe care femeile îl găsesc deosebit de atrăgător iar el este deosebit de atras de ele”, declara Regina Sirikit, cu ocazia unei călătorii în SUA, în 1982.

La vremea respectivă, Regina lansa și un avertisment menit să-l aducă pe Maha pe drumul cel bun: ”dacă poporul thailandez nu agreează comportamentul său, atunci fie va fi nevoit să se schimbe, fie va demisiona din familia regală”.

Dar nu s-a întâmplat nici una, nici alta.

În ianuarie 1977, Maha s-a însurat cu verișoara sa Soamsawali Kitiyakara, care i-a adus pe lume o fetiță. Mariajul s-a destrămat însă la scurt timp după acest fericit eveniment iar prințul s-a refugiat în brațele actriței Yuvadhida Polpraserth, care i-a dăruit cinci copii. A divorțat de soția sa oficială abia în 1993 iar trei ani mai târziu s-a despărțit și de actriță.

În 2001 s-a recăsătorit cu Srirasmi Suwadee, pe care o descria drept cea mai ”modestă și răbdătoare” femeie din lume. ”Duce o viață modestă dar, mai presus de orice, a adus căldură în familie și știe să te facă să te simți acasă”, spunea Maha într-un interviu acordat în 2002.

În 2007, fotografiile de la petrecerea organizată de Maha și modesta lui soție pentru poodle-ul lor, în Palatul Regal din Bangkok, făceau înconjurul presei și al internetului. Prințesa Srirasmi, fostă chelneriță, era surprinsă doar în bikini în timp ce îi cânta cățelușului ”Mulția ani trăiască”.  Într-un filmuleț de la același eveniment, posibila viitoare regină se târa în genunchi (tot topless) și mânca dintr-un bol pentru animale. Mariajul celor doi iubitori de patrupede s-a destrămat în 2014 după ce Maha i-ar fi plătit mai multe milioane de dolari fostei soții pentru a o determina să renunțe de bună voie la titlurile regale.

The Economist scria că Prințul moștenitor este, în general, detestat și temut de poporul său în vreme ce The New York Post îl descria drept un prințul bizar, ”mai mult bufon decât membru al familiei regale”.

Legile lezmaiestății i-au protejat însă mereu pe Regele Bhumibol și pe familia sa, astfel că sandalurile regale au fost prea puțin mediatizate și criticate în Thailanda.

Biografia neautorizată a Regelui Bhumibol, scrisă de jurnalistul Paul Handley, ”Regele care nu zâmbește niciodată”, în care Prințul moștenitor beneficiază de un portret deloc flatant, fiind descris ca o persoană violentă, a fost intezisă în Thailanda pe motiv că afectează ”siguranța națională”.

”Cel mai mare eșec al Regelui Bhumibol este, de fapt, călcâiul lui Ahile al oricărei monarhii: nu a fost capabil să se asigure că pe tron va lăsa în urma sa un rege înțelept, altruist și generos așa cum a fost el”, scrie  Paul Handley în ”Regele care nu zâmbește niciodată”.