Trecem la ora de iarnă. Schimbările care ne vor afecta viața în următoarele luni. Nu se mai aplică ceea ce știam

Trecem la ora de iarnă. Schimbările care ne vor afecta viața în următoarele luni. Nu se mai aplică ceea ce știam Ora de iarnă Sursa: Arhiva EvZ

România trece la ora de iarnă în acest weekend, în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Vestea bună este că românii vor dormi cu o oră în plus pentru că ora 4.00 va deveni ora 3.00.Cu ce riscuri vine această schimbare?

Trecerea la ora de iarnă 2021. Comisia Europeană a cerut renunțarea la ora de iarnă, dar încă nu avem un răspuns oficial. Responsabilii au declarat că din anul 2022 există posibilitatea să renunțăm la această schimbare.

Parlamentul European a votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat decide care este ora potrivită pentru cetățeni.Statele membre care aleg să rămână permanentla ora de vară trebuiau să aplice ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Țările care preferau să rămână la ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie 2021.

Trecerea la ora de iarnă 2021. Ora de iarnă vine cu noi schimbări

Trecerea la ora de iarnă 2021.  Medicii au descoperit că această schimbare vine la pachet cu perturbări ale organismului, iar bătrânii și copiii suferă cel mai tare. Corpul și mintea omului se adaptează la ora nouă în aproximativ 2 săptămâni și nu este indicată suprasolicitarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Specialiștii au mai transmis că este bine să renunți pentru o perioadă la cafea și orice alt energizant pentru sănătate. O parte din populație s-a plâns de insomnie, stare de oboseală, durere de cap, dar și anxietate după această schimbare bruscă.

sursa: twitter.com / govcyprus

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean pentru Romania TV.

Trecerea la ora de iarnă 2021.  Riscul de infarct poate crește cu 5-10 la sută, iar persoanele anxioase pot avea gânduri de suicid mai pronunțate.

„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute.”, spun medicii

Trecerea la ora de iarnă 2021. Frigul afectează sănătatea

Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne, iar oamenii devin triști și nervoși.

„Este important să ascultăm cererea cetățenilor noștri de a nu mai schimba ora. 4,6 milioane de persoane au răspuns la consultarea publică cu privire la această problemă. Se estimează că 20% din populație suferă de probleme fizice sau mentale care au legătură cu schimbarea orei. Acestea sunt adesea grupuri vulnerabile în societate, cum ar fi copii, vârstnici și bolnavi cronici” a declarat Johan Danielsson (grupul S&D), raportorul Parlamentului.