Tratatul Schengen, în pericol. Mai multe state europene reintroduc controale la graniță

Schengen. Sursa foto: Dreamstime

Tratatul Schengen în pericol. Mai multe state europene reintroduc controale la graniță sub presiunea migrației ilegale, dar și a situației tensionate din Orientul Mijlociu. Țările își iau măsuri suplimentare de securitate din cauza creșterii numărului de amenințări teroriste, în ultima perioadă.

Tratatul Schengen este în pericol să fie desființat sub presiunea conflictului din Orientul Mijlociu. Mai multe state europene au reintrodus controalele la graniță, de teama infiltrării militanților teroriști islamiști. Tratatul Schengen a fost anulat în 11 state din Uniunea Europeană. Teama că războiul dintre Israel și Hamas s-ar putea extinde, amenințările teroriste repetate, determină statele să-și ia măsuri de securitate suplimentare.

Un număr de 11 țări au luat decizia să-și închidă granițele și să introducă controale la frontieră. Pe lângă Italia, și Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca. De asemenea Norvegia a luat astfel de măsuri, chiar dacă nu face parte din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a primit notificări oficiale cu privire la suspendarea liberei circulații prevăzută de Tratatul Schengen, informează Rai News.

Astfel, guvernul italian a decis să reintroducă controalele la granița cu Slovenia. Măsura a fost justificată de premierul Giorgia Meloni. Aceasta a arătat că este nevoie de întărirea controalelor deoarece nivelul de securitate la această frontieră nu este adecvat situației. Italia și-a întărit supravegherea și la alte granițe cu Austria și Elveția. Ministrul de interne Piantedosi a anunţat că va fi acordată o atenție deosebită tranzitului migranților.

Deciziile de suspendare pe Tratatul Schengen au fost luate și în contextul atentatului de la Bruxelles. Atacatorul musulman a debarcat la Lampedusa, în Italia. El a locuit multă vreme în peninsulă, unde a început să se radicalizeze.

Sursa foto: Arhiva Evz

Tratatul Schengen în pericol. Reacția Ungariei

Slovenia a introdus controale la granița cu Ungaria, iar acest lucru nu a fost pe placul oficialilor de la Budapesta. Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a reacţionat la informația conform căreia Slovenia suspendă Tratatul privind Tratatul Schengen. El a comentat pe Facebook, spunând că Bruxellesul a subestimat pericolul migrației ilegale.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a afirmat că apariţia unor societăţi paralele şi atacurile teroriste recente ameninţă securitatea fizică a europenilor. Mai mult, aceste controale la frontierele interne din Tratatul Schengen vor încetini comerţul şi activitatea companiilor cu activităţi transfrontaliere. Szijjarto a adăugat că noile controale vor da „încă o lovitură” competitivităţii Europei.  El a conchis că „este timpul pentru schimbare”.

„Dacă Bruxellesul nu schimbă politica de migraţie, ne putem trezi cu uşurinţă înapoi în epoca apusă a unei Europe separate de graniţe”, a spus oficialul maghiar despre Tratatul Schengen.

Cehia și Polonia au introdus controale la granița cu Slovacia

În urmă cu câteva zile, Polonia şi Republica Cehă au anunţat prelungirea până pe 2 noiembrie a controalelor la frontierele cu Slovacia, informează AFP. Măsura este menită să combată imigraţia ilegală dinspre ţara vecină.  Cele două ţări, alături de Austria, vecina vestică a Slovaciei, au introdus controalele pe 4 octombrie, iniţial pentru zece zile. Tratatul Schengen a fost suspendat și în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu

Slovacia a înregistrat recent o creştere a numărului de migranţi veniţi în mare parte din Serbia prin Ungaria. Aceștia se îndreaptă spre ţările mai bogate din Europa de Vest.

Slovacia a înregistrat circa 24.500 de migranţi ilegali între ianuarie şi august, comparativ cu 10.900 în timpul întregului an trecut.

Tratatul Schengen se pliază pe noua situație de securitate

Reintroducerea temporară a controlului frontalier de către tot mai multe state ale Uniunii Europene în Tratatul Schengen a fost comentată și de ministrul croat de interne. Davor Bozinovic a explicat că acestea sunt cauzate de problemele de securitate din Europa. El a precizat că nu se va reveni la situația dinainte de aderarea Croaţiei la Schengen. El a participat la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE.

„Codul frontalier Schengen le permite statelor membre să reintroducă controlul intern în unele situaţii urgente, dar asta nu înseamnă o revenire la controlul frontalier care a fost în vigoare înaintea intrării în Schengen”, a declarat Bozinovic la Luxemburg.

Situaţia securităţii s-a modificat în urma atacului mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului. Iar consecințe ale acestei operațiuni au fost și atacurile teroriste din Franţa şi Belgia.