Evenimentul Zilei > Politica > Tratarea pacienților non-COVID: Medicul Alexandru Rafila cere măsuri urgente. „Doamne ferește să se ajungă la deces”
Tratarea pacienților non-COVID: Medicul Alexandru Rafila cere măsuri urgente. „Doamne ferește să se ajungă la deces”

Tratarea pacienților non-COVID: Medicul Alexandru Rafila cere măsuri urgente. „Doamne ferește să se ajungă la deces”

Deputatul PSD Alexandru Rafila cere întrunirea Birourilor Permanente, săptămâna viitoare, cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și a reprezentanților comisiilor parlamentare de Sănătate pentru a se găsi soluții legislative în ceea ce privește pacienții cu boli cronice, care nu mai au acces în unitățile sanitare. Poziția reprezentantului României la OMS vine în contextul în care Raed Arafat a anunțat că România suspendă toate intervențiile chirurgicale, precum și internările care nu reprezintă urgențe.

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, a precizat că solicitarea înaintată nu reprezintă un demers politicianist, ci o încercare de a rezolva problema pacienților cu boli cronice, care nu trebuie să fie „discriminați”. Scenariul de anul trecut, când s-au raportat aproximativ 6.000 de decese în afara celor atribuite coronavirusului nu trebuie să se repete, a avertizat Alexandru Rafila.

Ordinul DSU, emis în urmă cu două zile, susținut de Raed Arafat și avizat de Ministerul Sănătății, prin care se stabilește tratarea în spitalele românești doar a urgențelor medico-chirurgicale, a fost aspru criticat de mai multe organizații din România.

Pacienții non-COVID se pot confrunta cu afecțiuni serioase de sănătate. Alexandru Rafila cere măsuri de urgență

„Există multe categorii de pacienţi la care limitarea accesului la servicii medicale timp de 30 de zile poate duce la înrăutăţirea stării de sănătate, îi poate afecta foarte serios. Ce s-a întâmplat anul trecut când a fost emis un ordin similar ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi. În lunile octombrie, noiembrie, decembrie ale anului trecut s-a înregistrat în România o super-mortalitate, excluzând din această socoteală pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, de circa 6.000 de persoane.

Există şi acum acest pericol datorită limitării accesului la servicii de sănătate pentru foarte mulţi pacienţi, încât ei să fie în situaţia să li se înrăutăţească starea de sănătate şi să sufere sechele, fie, Doamne fereşte, pentru unii să se ajungă la deces. Noi trebuie să găsim împreună o soluţie la această situaţie”, a declarat, într-o conferință de presă, Alexandru Rafila.

Medicul a precizat că Guvernul condus de Florin Cîțu și măsurile pe care le-a adoptat sau nu au condus la criza sanitară actuală din sistemul românesc. România se confruntă astfel cu o capacitate limitată de rezolvare a acestei probleme.

„Discutăm despre un Guvern demis. Acest Guvern, prin măsurile sau prin lipsa măsurilor pe care le-au luat sau nu le-au luat, a dus la această situaţie fără precedent. Înregistrăm deja 15.000 de cazuri pe zi, peste 300 cazuri de deces de infecţia cu coronavirus, dar acest lucru nu trebuie să constituie discriminare în ceea ce priveşte accesul altor categorii de persoane suferinde la servicii medicale”, a mai precizat medicul Rafila.

În cazul în care, în urma dezbaterilor susținute la întrunirea Birourilor permanente se va ajunge la concluzia că este nevoie de o lege în acest sens, se va propune un act normativ care va urma să fie dezbătut în procedură de urgență.

„Trebuie să avem cu toţii o opinie convergentă, pentru că pacienţii cu boli cronice nu aşteaptă. Gândiţi-vă numai pacienţii infectaţi cu HIV care nu primesc tratament, starea lor de sănătate se poate înrăutăţi oricând şi, dacă nu au acces în spitale, boala degenerează şi scapă de sub control. Sunt peste 17.000 pacienţi infectaţi HIV, dar sunt milioane de alţi pacienţi cu boli cronice. Nu putem să-i privăm timp de o lună de zile de accesul la servicii de sănătate”, a mai spus deputatul PSD.

Renate Weber acuză discriminarea pacienților non-COVID

Avocatul Poporului s-a autosesizat după ce șeful DSU Raed Arafat a anunțat suspendarea intervenţiilor chirurgicale are nu sunt urgente și acuză discriminarea pacienților non-COVID-19.

„Deși înțelegem situația epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenția că dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceștia decât opțiunea efectuării actului medical în unități sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetățeni, situație care, în opinia noastră, este de neacceptat”, a spus Renate Weber.

România suspendă toate intervențiile chirurgicale, precum și internările care nu reprezintă urgențe

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat luni seară, că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii accelerate a numărului cazurilor de Covid-19.

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută în privința noilor cazuri de covid. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităților sanitare publice cu paturi să dispună măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat.