Tratarea pacienților cu diabet: OMS vrea suplimentarea medicamentelor. „Mor din lipsă de insulină”

Diabeticii au un regim special atunci când trebuie să dea examen de permis. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) intenționează să îmbunătățească accesul la tratamente pentru diabet în contextul în care această boală se află în creștere în întreaga lume. Maladia prevede o extindere rapidă în țările cu venituri reduse și medii. Astfel, vineri, 1 octombrie, OMS a extins Lista Medicamentelor Esențiale astfel încât să se includă tratamente suplimentare pentru diabet.

În cea mai recentă actualizare publicată vineri, OMS a decis includerea analogilor de insulină cu acțiune îndelungată - degludec, detemir şi glargin - și a medicamentelor biosimilare, având în vedere costul ridicat al insulinei, pentru a extinde astfel posibilitatea tratării diabetului. Medicamentele esențiale printre care au fost incluse și cele amintite anterior trebuie să fie disponibile, în mod normal, în țări la orice moment, la un preț accesibil.

OMS vrea suplimentarea tratamentelor pentru diabet

„Diabetul este în creştere în întreaga lume, iar această creştere este mai rapidă în ţările cu venituri reduse şi medii. Prea multe persoane care au nevoie de insulină se confruntă cu dificultăţi financiare pentru a o accesa sau mor în lipsa ei”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Includerea analogilor insulinei pe lista medicamentelor esenţiale, laolaltă cu eforturile pentru asigurarea accesului accesibil la toate produsele pe bază de insulină şi extinderea utilizării medicamentelor biosimilare, reprezintă un pas esenţial pentru ca oricine are nevoie de acest produs salvator să poată avea acces la el”, a mai spus directorul OMS.

Pacienții cu diabet nu au acces la insulă din cauza prețurilor

Numeroase persoane cu diabet se luptă să aibă acces la insulină, tratament esențial împotriva bolii, din cauza preţului. „În Accra, capitala Ghanei, cantitatea de insulină necesară pentru o lună costă pentru un lucrător echivalentul a 5,5 zile de salariu lunar'”, a exemplificat OMS.

Includerea analogilor insulinei pe Lista Medicamentelor Esenţiale deschide posibilitatea creşterii ofertei de pe piaţă şi reducerea preţurilor, a mai explicat organizaţia sanitară.

ONG-ul Médecins Sans Frontičres (MSF) a salutat decizia OMS şi a precizat că sunt necesare mai multe demersuri care să conducă la reducerea preţurilor tratamentelor pentru diabet.

„OMS şi guvernele trebuie să solicite companiilor farmaceutice să îşi deschidă registrele financiare pentru a arăta de ce preţurile diferitelor tipuri de insulină rămân atât de mari'', a spus Candice Sehoma, manager în cadrul MSF în Africa de Sud, potrivit agerpres.

Potrivit specialiștilor în Sănătate, principala cauză a dezvoltării diabetului este stilul de viață nesănătos combinat cu factorul genetic. Nimeni nu poate spune însă care este cea mai importantă variabilă dintre acestea două, potrivit medicului Nicolae Hâncu, dar sunt generate diferite tipuri de diabet. La copii, diabetul nu este influențat genetic. În schimb, boala care apare la persoanele după 40 de ani are influență genetică. Alimentația sănătoasă din copilărie poate preveni diabetul zaharat.