Didier Raoult, directorul Institut Méditerranée Infection din Marsilia, care a invocat rezultatele unui studiu clinic chinez, a afirmat, ieri, că un banal tratament cu clorochină, un medicament folosit frecvent împotriva malariei, a arătat semne de eficiență în lupta împotriva noului coronavirus.

„Știam deja că chlorochina era eficientă in vitro împotriva noului coronavirus și evaluarea clinică făcută în China a confirmat-o. În cele din urmă, această infecție ar putea fi cea mai simplă și cea mai puțin costisitoare dintre toate infecțiile virale”, a explicat profesorul Raoult, specialist renumit în bolile infecțioase.

Un studiu clinic cu privire la Covid-19 efectuat de trei cercetători chinezi a fost publicat în revista BioScience Trends. Articolul a fost publicat online în data de 19 februarie și este legat de rezultatele unui test clinic efectuat în mai multe spitale chineze (n.r. – în Wuhan – epicentrul epidemiei, Beijing și Shanghai) pentru a măsura „eficacitatea chlorochinei în tratarea pneumoniilor asociate Covid-19″.

„Rezultatele obținute până în prezent asupra a peste 100 de pacienți au demonstrat că clorochina este mai eficient decât tratamentul primit de un grup comparativ pentru a stopa evoluția pneumoniei, pentru ca pacientul să redevină negativ la virus și pentru a scurta durata bolii”, afirmau cercetătorii chinezi, Jianjun Gao, Zhenxue Tian și Xu Yang, de la universitatea din Qingdao și de la spitalul din Qingdao.

Cecetătorii chinezi au menționat că un tratament cu 500 mg de clorochină pe zi timp de zece zile ar fi suficient. Însă, studiul nu cuantifică această diferență de eficacitate.