Evenimentul Zilei > Social > Tratament revoluţionar împotriva COVID-19. O substanță care se află în multe fructe și legume ne poate salva de virus
Tratament revoluţionar împotriva COVID-19. O substanță care se află în multe fructe și legume ne poate salva de virus

Tratament revoluţionar împotriva COVID-19. O substanță care se află în multe fructe și legume ne poate salva de virus

Quercetina este bine cunoscută pentru ameliorarea bolilor cronice și a proceselor de îmbătrânire la oameni. Proprietățile sale antivirale au fost investigate în numeroase studii inclusiv tratamentul COVID-19.

Datorită proprietăților sale benefice, quercetina este folosită ca supliment alimentar și poate contracara diverse boli, acționând ca antiviral, anticancer, antioxidant, antidiabetic, antiulcer, antialergic, antihipertensiv, antiinflamator și s-a raportat că protejează organismul uman de boli cardiovasculare și boli gastrointestinale.

Quercetina și derivații săi pot reprezenta compuși țintă care trebuie testați în viitoare studii clinice pentru a îmbogăți arsenalul de medicamente împotriva infecțiilor cu coronavirus. Există dovezi că quercetina în combinație cu, de exemplu, vitaminele C și D, pot exercita o acțiune antivirală sinergică care poate oferi fie o alternativă, fie o terapie suplimentară.

Quercetina este prezentă în mod natural în mai multe fructe și legume, precum și în ierburile medicinale

Quercitina este răspândită pe scară largă în regatul plantelor: o găsim în multe fructe şi legume, în special citrice, mere, fructe roşii, capere, ceapă, roşii şi broccoli, dar şi în cacao, ulei de măsline, vin roşu şi în ceai verde. Este sensibilă la temperatură, atât de mult încât, de exemplu, după 15 minute de fierbere, ceapa şi roşiile îşi pierd 75-80% din conţinutul iniţial.

Studiile ştiinţifice asupra moleculelor individuale sunt, prin urmare, indicative ale potenţialului lor terapeutic, dar apoi, în practică, aceste informaţii rareori găsesc o confirmare reală.

Chiar şi adăugarea prin suplimente specifice, deşi atinge concentraţii mult mai mari decât cele pe care le-am putea ajunge doar cu alimente, nu pare să dea rezultate mai bune. Acest lucru se datorează faptului că micronutrienţii concentraţi în suplimente nu prezintă aceleaşi beneficii ca şi consumul prin alimente.

 Quercetina, un puternic inhibitor al SARS-CoV-2

Alimentele bogate în Quercetin sunt considerate antibiotice naturale. Proprietăți antibacteriene sunt atribuite acestui flavonoid, în special împotriva bacteriilor legate de sistemul digestiv, sistemul respirator, sistemul urinar și pielea.

În plus, Quercetina este recunoscută și pentru proprietățile sale antivirale și pentru capacitatea sa de a lupta împotriva unor tipuri de viruși.

Există chiar cercetări care încearcă să-și demonstreze eficacitatea ca antiviral pentru tratarea SARS-CoV-2 , cauza pandemiei de Covid-19, pe baza faptului că acest flavonoid s-a dovedit deja a avea succes în tratarea altor virusuri precum precum Ebola și Zika.

Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare şi antioxidante, quercitina se află în centrul mai multor studii care demonstrează eficacitatea sa bună în atenuarea răspunsului inflamator indus de COVID-19, relatează ncbi.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.