Evenimentul Zilei > Actualitate > Un nou TRATAMENT pentru CANCER le colorează părul pacienţilor. Din ALB acesta devine ŞATEN
Un nou TRATAMENT pentru CANCER le colorează părul pacienţilor. Din ALB acesta devine ŞATEN

Un nou TRATAMENT pentru CANCER le colorează părul pacienţilor. Din ALB acesta devine ŞATEN

Părul gri al pacienților cu cancer a devenit neașteptat de întunecat în timpul administrării noilor medicamente pentru imunoterapie, a arătat un nou studiu.

În timp ce chimioterapia este cunoscută pentru că aduce caderea părului, cei 14 pacienţi implicaţi în acest studiu au fost toţi trataţi cu o nouă formă de medicamente numită imunoterapie, care actionează diferit şi au efecte secundare diferite.

La pacienții cu cancer pulmonar, cercetătorii spanioli au descoperit că medicamentele au avut efect legat de transformarea culorii părului, făcându-l din alb în şaten.

Cu primul pacient, „am crezut că ar putea fi un caz izolat”, a spus Dr. Noelia Rivera, dermatolog la Universitatea Autonomă din Barcelona.

Dar, ea a spus că echipa de cercetare a găsit același lucru atunci când a cerut altor pacienți fotografii făcute înainte de tratament.

Cele 14 cazuri au fost urmate de 52 de pacienți cu cancer pulmonar, pentru a vedea dacă au dezvoltat efecte secundare negative.

În timp ce majoritatea pacienților nu au avut o schimbare de culoare, cele 14 cazuri sugerează că nu este o constatare izolată. La 13 pacienți părul şi-a schimbat culoare întrun şaten închis, sau chiar negru. La un pacient, a devenit negru doar în anumite zone.

Aceleași medicamente au fost legate anterior cu pierderea culorii părului la pacienții cu alt cancer, melanomul.

Totuși, unul din cei 14 pacienți din studiul spaniol a avut cel puțin o boală stabilă și a răspuns mai bine la tratament decât alți pacienți, sugerând că schimbarea culorii părului ar putea fi un indiciu că medicamentele funcționează, au spus cercetătorii.

Rivera a spus că va continua studiul pentru a căuta o explicație și pentru a vedea dacă cazurile sunt doar o întâmplare.

„Este un studiu fascinant – face parte din categoria lucrurilor care apar de nicăieri, când nu te aştepţi”, a spus dr. June Robinson, profesor de cercetare în dermatologie de la Universitatea Northwestern, conform Daily Mail.