Evenimentul Zilei > Actualitate > Transporturi sub semnul caniculei. Restricții de circulație pe șosele și trenuri întârziate
Transporturi sub semnul caniculei. Restricții de circulație pe șosele și trenuri întârziate

Transporturi sub semnul caniculei. Restricții de circulație pe șosele și trenuri întârziate

Autoritățile pregătesc introducerea unor restricții de circulație pe mai multe șosele, din cauza căldurii excesive din ultima perioadă. De asemena, CFR anunță că trenurile vor circula cu viteze mai mici decât cele normale, astfel că se vor produce întârzieri.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că ar putea fi impuse anumite restricții de circulație, pe drumurile publice, ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de meteorologi.

Drumarii susțin că o astfel de măsură va fi adoptată pentru a proteja și conserva anumite sectoare de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă. Din cauza căldurii excesive asfaltul se înmoaie, iar sub greutatea autovehiculelor, se deformează. În unele cazuri, atrag atenția specialiștii CNAIR, deformațiile sunt majore și ireversibile, astfel că este nevoie de refacerea completă a drumurilor.

„Măsura va fi adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţii de caniculă” se arată într-un comunicat al Companiei

Restricțiile de circulație vizează autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Excepții de la regulile CNAIR

Potrivit legislației în vigoare, circulația acestora poate fi interzisă temporar pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu de caniculă.

Excepție fac transportul de persoane, cel de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală. În astfel de situații pot circula vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturile funerare, poștale, transporturi de echipamente de prim ajutor sau cele pentru distribuire de carburanți.

De asemenea, excepție mai fac transporturile de mărfuri sub temperatura controlată, cele pentru tractări vehicule avariate, pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării.

Expcepțiile mai vizează transporturile de apă îmbuteliată, de produse provenite din exploatări agricole, transporturile militare implicate în exerciţii multinaţionale.

CFR reduce viteza trenurilor

Tot din caua caniculei, CFR SA a anunțat că va reduce viteza trenurilor cu 20-30 kilometri pe oră faţă de viteza normal. Măsura va fi luată pentru în intervalele de drum unde situaţia o impune, atunci când temperatura în şină va depăşi 50 de grade.

Potrivit unui comunicat, CFR SA a anunţat o serie de măsuri speciale pentru desfăşurarea circulaţiei trenurilor până duminică, în contextul prognozei meteo de caniculă şi disconfort termic. Alte măsuri ce vor fi luate de companie de miercuri până duminică, când în majoritatea regiunilor sunt anunţate temperaturi cuprinse între 38 şi 39 de grade C în aer. Vor fi efectuate revizii suplimentare pe rețeaua feroviară, în special în regiunile care intră sub incidenţa atenţionărilor de temperaturi ridicate şi disconfort termic accentuat.

„Măsurile anunţate de CFR SA au rolul de a asigura desfăşurarea traficului feroviar în depline condiţii de siguranţă, măsurile respectând normele de siguranţă feroviară aplicate în astfel de situaţii special”, se menţionează într-un comunicat al CFR SA.

Totodată, operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă vor fi informaţi permanent cu privire la perioadele în care se impune reducerea vitezei de circulaţie şi pe ce intervale se va lua această măsură, astfel încât transportatorii de călători să informeze din timp pasagerii despre aceste condiţiile speciale de trafic pe timp de caniculă.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: