Ucraina și Republica Moldova au discutat despre reglementarea problemei transnistriene și integrarea europeană
Transnistria continuă să rămână o problemă pentru Ucraina și Republica Moldova după ce, recent, cele două țări au început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Republica Moldova ar putea adera la UE fără regiunea de la est de Nistru, ocupată de forțele armate ale Federației Ruse și autoproclamată ca Republica Moldovenească Nistreană.
Guvernații de la Chișinău speră să poată rezolva pașnic chestiunea transnistreană și să poată adera la UE, deși oficialii europeni doresc reintegrarea regiunii Transnistria în Republica Moldova. În prezent, Transnistria se află sub controlul a 5,000 de militari ruși și localnici pro-ruși.
Între timp, Ucraina, invadată de Rusia din 2014, luptă să-și recupereze toate teritoriile pierdute.
Transnistria - o problemă nerezolvată de trei decenii
Oleg Serebrian, vicepremierul Republicii Moldova pentru reintegrare, a discutat cu Paul Rohovei, ambasadorul general al Ucrainei, precum și cu Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei.
Cei trei oficiali au discutat despre soluționarea situației din Transnistria, pentru a da „un impuls pozitiv procesului de reglementare transnistreană”.
Oficialii au subliniat și rezolvarea disputelor etnice de pe ambele maluri ale Nistrului. Potrivit guvernului Republicii Moldova, în contextul recentei decizii a Consiliului European de a deschide negocierile de aderare la Uniunea Europeană, „a fost remarcat că rolul UE în procesul de reglementare devine unul foarte important și de impulsionare a proceselor în sfera promovării politicilor de reintegrare a țării”.
Republica Moldova nu poate adera la UE din cauza Transnistriei
Deși Consiliul European a dat undă verde negocierilor Chișinăului și Kievului pentru aderarea la Uniunea Europeană, ambele guverne au probleme grave de rezolvat cu Federația Rusă în privința integrității lor teritoriale.
Regiunea autonomă (cunoscută ca Unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului) a Republicii Moldova este anexată de facto de trupele Federației Ruse, fiind autoproclamată drept Republica Moldovenească Nistreană.
Transnistria, cu capitala la Tiraspol, și-a declarat independența față de Republica Socialistă Sovietică Moldova pe 2 septembrie 1990, și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică pe 25 august 1991, s-a proclamat ca Republica Socialistă Sovietică Moldovenească Pridnestroviană pe 5 noiembrie 1991.
După războiul din Transnistria dintre 2 martie și 1 iulie 1992, la care au luat parte voluntari români de partea Republicii Moldova, respectiv forțele armate ale Federației Ruse și voluntari ucraineni de partea Republicii Pridnestroviene, Transnistria a devenit de facto un stat independent. Care nu e recunoscut la nivel internațional decât de Rusia, celelalte țări considerând-o parte componentă a Republicii Moldova.
Cu integritatea teritorială compromisă, Republica Moldova ar avea probleme de aderare la spațiul euro-atlantic, fără a risca un conflict dintre NATO și Rusia.
Georgia se află în aceeași situație, cu Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca republici separatiste și autonome, dar aflate sub controlul Kremlinului. Ucraina, în prezent, se află din 2014 într-un război cu Federația Rusă și i-au fost anexate teritorii precum peninsula Crimeea și regiunea Donbas.
Kremlinul vrea să zădărnicească Republica Moldova în procesul de integrare europeană
Părțile au subliniat rolul tot mai mare al structurilor europene în reglementarea transnistreană. De asemenea, s-a luat în calcul și reintegrarea regiunii Transnistria în componența Republicii Moldova. Transnistria, dar și Kremlinul, încearcă să zădărnicească aderarea la UE.
Anterior, Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, a declarat că țara sa poate adera la UE și fără regiunea transnistreană.
Însă guvernul de la Chișinău și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, doresc rezolvarea pașnică a situației din Transnistria.