Editura Evenimentul si Capital

Adio, Transilvania? Budapesta şi UDMR aşteaptă marele semn. Scenariu groaznic pentru România!

Autor: | | 72 Comentarii | 80234 Vizualizari

În cazul în care autoritățile de la București împing România în afara Uniunii Europene, există posibilitatea ca Transilvania să aibă un parcurs singular, a avertizat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

„Transilvania, înainte de a se uni cu România, era într-un soi de Uniune Europeană. România nu era. România era un stat cu șapte milioane de locuitori, un stat singuratic, în vreme ce Transilavania făcea parte dintr-un imperiu cu 40-50 de milioane de locuitori, un imperiu european, care era un fel de Uniune Europeană, în care se vorbeau 10-12 limbi. Un conglomerat de naționalități, deci un fel de Uniune Europeană. Firește, nu era democratică, nu era organizată cum este UE-ul de astăzi, era un imperiu, nu se pune problema. Dar era o structură europeană, cu administrație, cu educație, cu instituții europene, și Transilvania făcea parte din ea. Noi acum ne gândim sărbătoare, frumos, euforie, ciolan cu fasole și ne gândim că frații transilvăneni au venit așa, de la sine, la România. Nu este adevărat. S-au gândit mult până să vină aici.

Demersurile lor, vreme de decenii, au fost nu în sensul unirii cu România - nici nu s-au gândit la asta -, ci în sensul de a obține un statut egal în interiorul monarhiei austro-ungare, de a nu mai fi discriminați, de a nu mai fi asupriți și deznaționalizați. Hotărârea de a se uni cu România a fost luată „datorită” Ungariei, „datorită” autorităților ungare și a programului sălbatic - pe cât de sălbatic, pe atât de idiot - de deznaționalizare, aplicat nu numai românilor, ci tuturor, slovacilor, croaților, tuturor celor pe care îi stăpâneau.

Altfel, dacă studiezi puțin istoria, constați că Transilvania ar fi putut să devină - dacă ungurii n-ar fi dus acea politică, cruntă și falimentară, împotriva lor - ar fi putut Transilvania să devină o Elveție a Balcanilor. Cu români, unguri, germani, multiculturală, multietnică, multiconfesională, asta ar fi putut să fie Transilvania, fără să se unească neapărat cu România.

De ce am spus asta? Pentru că dacă România merge acum pe calea pe care o împing Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, Ștefănescu, Rădulescu și compania, adică împotriva Uniunii Europene, spre scoaterea de facto a României din Uniunea Europeană, Transilvania nu va urma această cale. N-o va urma. Transilvania a fost obișnuită să fie o țară europeană foarte mult timp, spre deosebire de celelalte două țări române, și nu va accepta așa ceva. Așa că mie nu mi-e așa de teamă de proiectele autonomiste ale UDMR-ului, cât îmi e... deci, nu de ungurii din Ardeal, ci de ce vor zice românii din Ardeal. Așa cum pleacă milioane de români - avem cea mai mare diaspora din Europa -, ar putea la un moment dat să plece cu țară cu tot. Pentru că, dacă noi ne ducem în șanț în raport cu drumul față de Uniunea Europeană sau ne ducem într-o parcare din-asta laterală, cu coji de pepeni, cu semințe pe jos, cu hârtii și PET-uri aruncate, și ne parcăm acolo, Transilvania nu va face asta”, a declarat Cristian Tudor Popescu, la Digi 24.

Simona Halep - Taylor Townsend se joacă ACUM la Miami. LIVE VIDEO

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI