Transilvania a cedat cel mai mare castel în stil baroc Ungariei. Cum a fost posibil

Transilvania a cedat cel mai mare castel în stil baroc Ungariei. Cum a fost posibil

România a cedat Ungariei mai multe clădiri istorice valoroase și nu se oprește aici. Transilvania a vândut și cel mai mare castel în stil baroc, chiar dacă era o bijuterie a zonei respective.

Nu mai este un secret că România a renunțat la mii de hectare de teren, clădiri istorice și păduri întregi. Acestea ajung pe mâna Ungariei, iar autoritățile nu fac nimic pentru a le păstra.

Acum, politicienii au vândut Castelul Wesselényi din Jibou, județul Sălaj, care are șase anexe integrate. Acesta datează din secolul XIX, iar cea mai veche dintre construcțiile care compun acest ansamblu este curia, refăcută de către baronul Wesselényi István și de contesa Bánffy Kata. După ce proprietarul castelului, Wessélenyi Miklós, încetează din viață, fiul acestuia, Wessélenyi Miklós al II-lea face unele lucrări minore la reședința sa din Jibou. După venirea comuniștilor, când are loc naționalizarea, palatul și anexele sale sunt transformate într-o școală, liceu, internat, casă de pionieri și stațiune experimentală a tinerilor naturaliști. Un alt aspect imporant este că înainte de marea naționalizare, ultimul proprietar a fost Teleki Artúrné Wesselényi Ilona, iar descendenta sa, Janicskó Éva.

Eva a decis să scoată la vânzare castelul pentru că nu mai avea bani să se ocupe de el. La începutul anului 2012, instanța a decis restituirea clădirii, iar Consiliul Județean Sălaj și-a putut exercita dreptul de preemțiune, după ce Ministerul Culturii a renunțat la acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

După moartea ei, Andrei Ianicicău a reușit să vândă ansamblul anul trecut pentru suma de 800 de mii de euro unei companii din Cluj-Napoca: Micro Vision Consult SRL. La început, proprietarul a cerut 1,5 milioane de euro pentru castel, dar a diminuat prețul la 900 de mii de euro, preț de pornire pe site-ul casei de licitații Artmark Historical Estate SRL.

Pe mâna cui a ajuns castelul din Transilvania

Apoi, castelul a fost cumpărat de o companie maghiară: Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L, fiind parte a unei societăți numite Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt ce se ocupă cu câștigarea a cât mai multe clădiri istorice din Transilvania. Firma din Cluj-Napoca, Micro Vision Consult, a avut în 2021 o cifră de afaceri de peste 77 de milioane de lei și un profit de aproape 15 milioane de lei.

Sursă Wikipedia

Consiliul Județean Sălaj a declarat că instituția a exprimat în termen legal dreptul de preempțiune în ceea ce privește cumpărarea acestui imobil. Potrivit președintelui Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, instituția pe care o conduce a răspuns în termen privind intenția de preemțiune.

Potrivit articolului 4 al Legii 422/2001, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune ale statului român, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităților administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancțiunea nulității absolute a vânzării.

Cum reușește Ungaria să fure clădiri istorice

Mulți specialiști se întreabă cum reușește Ungaria să cumpere cele mai importante clădiri istorice din Transilvania și nu numai. Totul a pornit de la dorința Budapestei de a finanța educația superioară în limba maghiară din Transilvania prin înființare unei universități particulare maghiare la noi în țară. Ei au cumpărat și Hotelul Melody din Cluj-Napoca.

Clădirea care găzduiește unul dintre cele mai vechi hoteluri din Cluj-Napoca a fost declarată monument istoric de către Institutul Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii. Situată în Piața Unirii, la numărul 29, acolo unde se intersectează Bulevardul 21 Decembrie 1989 și strada Regele Ferdinand, clădirea Hotelului Melody apare în peisajul urban al Clujului la jumătatea secolului al XIX-lea, potrivit gazetadecluj.