Trandafirii lui Saakasvili tremura la numaratoare

In ciuda victoriei detasate in alegerile de sambata, presedintele georgian ar putea fi nevoit sa-si infrunte adversarul inca o data.

Presedintele georgian Mihail Saakasvili a castigat alegerile anticipate de sambata si este pe cale sa obtina un nou mandat de cinci ani, dupa ce l-a invins pe principalul sau rival, candidatul opozitiei Levan Gaceciladze.

Initial, rezultatele partiale indicau o victorie a lui Saakasvili cu peste 50% din totalul voturilor valabil exprimate, dar in urma numararii a aproape un sfert din buletinele de vot s-a constatat ca acesta a primit doar 48,55% dintre sufragii, iar Gaceciladze - 26,12%, ceea ce a sporit probabilitatea organizarii unui al doilea tur de scrutin.

Opozitia a refuzat sa accepte infrangerea, l-a acuzat pe Mihail Saakasvili de fraudarea alegerilor si ieri a scos in strada, la Tbilisi, intre 5.000 si 10.000 de oameni, informeaza AFP. Protestele  nu au fost marcate de incidente violente, asa cum s-a intamplat in luna noiembrie. Atunci insa, numarul demonstrantilor era de peste 50.000.

Toti liderii opozitiei, inclusiv Levan Gaceciladze, au promis ca vor contesta rezultatele scrutinului prezidential „prin mijloace legale”, fara a destabiliza tara. „Autoritatile au falsificat aceste alegeri pentru a evita al doilea tur de scrutin. Vom protesta pasnic”, a declarat presedintele Partidului Republican, Levan Berdjenisvili.

„Nu avem nevoie de o noua revolutie si de destabilizare. Lupta noastra pentru apararea democratiei va fi pasnica si politica”, a spus si Ghiorghi Khaindrava, liderul unei coalitii de noua partide care l-au sustinut pe Levan Gaceciladze.

Apeluri la calm Observatorii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa au apreciat ca alegerile prezidentiale din Georgia s-au desfasurat in conformitate cu standardele internationale.

„In ciuda anumitor lacune, georgienii au putut sa ofere un raspuns democratic la criza politica” declansata in noiembrie, a declarat si Matyas Eorsi, seful observatorilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

La randul sau, Matthew Bryza, adjunctul secretarului de stat al SUA, a facut apel la calm si a cerut opozitiei georgiene sa respecte concluziile la care au ajuns observatorii internationali.

PRO-VEST

Preferatul Washingtonului Proamericanul Mihail Saakasvili a ajuns la putere in urma „revolutiei trandafirilor” din 2003. El si-a zdrobit adversarii la alegerile prezidentiale organizate la inceputul lui 2004, cand a obtinut 96a dintre sufragii. Imaginea sa de promotor al valorilor democratice a fost afectata de inabusirea brutala a protestelor opozitiei din noiembrie.

Presat de SUA, dar si de UE, Saakasvili, in varsta de 40 de ani, si-a luat prin surprindere adversarii convocand ulterior alegeri prezidentiale anticipate. Decizia a fost pe placul Washingtonului, care il sustine in continuare. Ramanerea lui Saakasvili la conducerea tarii sale nu poate decat sa bucure administratia americana, avand in vedere faptul ca Georgia este al treilea mare contributor cu trupe in Irak, dupa Statele Unite si Marea Britanie, comenteaza CNN.