Trăim mai ieftin în 2009 faţă de anul trecut?

Criza economică şi creşterea şomajului au făcut ca veniturile românilor să scadă semnificativ. Ca urmare a acestui fapt, producătorii şi comercianţii au scăzut adaosurile comerciale pentru a nu rămâne cu mărfurile sau serviciile nevândute.

Astfel, preţurile produselor au scăzut simţitor faţă de acceaşi perioadă a anului trecut. Mai mult, economiştii susţin că românii care au un venit egal cu cel de anul trecut trăiesc mai bine azi, decât în urmă cu un an, cu aceeaşi sumă de bani putând să cumpere mai multe bunuri şi servicii.

Şi pentru că legile economiei spun că atunci când cererea/consumul scade, preţul se micşorează şi el, de la proprietăţile imobiliare şi până la alimentele de bază, toate preţurile au intrat la apă în acest an.

Imobiliare

Blocarea creditării, creşterea şomajului, a restanţelor la bănci, precum şi incertitudinea locului de muncă au făcut ca tranzacţiile imobiliare să scadă cu până la 80% faţă de anul trecut.

Preţul a urmat acelaşi trend, reducerile fiind în unele cazuri chiar şi de 50%. Mai mult, dezvoltatorii se întrec în oferte promoţionale: rate cadou, bucătării echipate sau întreaga locuinţă mobilată, loc de parcare gratis sau chiar autoturim inclus în preţul imobilului. 

Acelaşi lucru se întâmplă şi pe piaţa chiriilor, care au scăzut atât pe segmentul rezidenţial cât şi pe cel corporate cu până la 50%, în lipsa clienţilor.

Auto Acelaşi lucru se întâmplă şi pe piaţa auto. În cazul în care nu şi-au închis reprezentanţele sau schowroom-urile, dealerii fug după clienţi cu tot felul de oferte: reduceri de până la mii de euro, dotări cadou sau asigurarea inclusă sunt doar câteva dintre efectele bune ale crizei de care poate beneficia un cumpărător în această perioadă.

Combustibil

Barilul de petrol, gazul sau costul energiilor alternative au scăzut aproape la jumătate faţă de anul trecut. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi pe piaţa din România.

Reducerile anunţate de la începutul anului au fost de până la 10%, în timp ce preţul combustibililor la pompă a fost ajustat periodic, în funcţie de fluctuaţiile cotaţiilor internaţionale.

Dacă anul trecut, în iulie, românii scoteau din buzunar, pentru un litru de benzină, o sumă cuprinsă între 4,05 şi 4,35 lei, azi,  acelaşi combustibil costă azi între 3,88 şi 4,49 de lei, în funcţie de sortiment.

Alimente

Şi preţul alimentelor de bază s-a micşorat cu câţiva lei într-un an de zile.   În supermarket-urile româneşti, un litru ce ulei poate fi cumpărat  şi cu  2, 99 lei, în timp ce anul trecut preţul se învârtea în jurul valorii de 4 lei.

Un kilogram de făină ambalată costă azi aproximativ 1,5 lei, în timp ce în vara anului trecut preţul nu scădea mai jos de 1,8 lei.

Cel mai ieftin litru de lapte se vinde la supermarket cu 2,1 lei în timp ce anul trecut acesta nu scădea mai jos de 2,9 lei. 

Electrocasnice

Cel mai ieftin televizor LCD poate fi cumpărat azi cu 999 de lei, în timp ce anul trecut, preţul nu scădea sub 2500 de lei.

Potrivit comercianţilor, în goana după clienţi, preţurile tuturor electronicelor şi electrocasnicelor, per total, s-a micşorat cu peste 40%.

Textile

Magazinele în care se comercializează  atât brand-urile naţionale, cât şi cele internaţionale sunt într-o continuă reducere de preţuri şi oferte speciale.

Reduceri de până la 90%, în plin sezon, două produse la preţ de unu, carduri de fidelitate sau cadouri surpriză sunt doar câteva dintre încercările de ademenire a clienţilor.   Traiul văzut de străini

Şi experţii stăini văd traiul mai ieftin în ţara noastră.

Conform studiului anual realizat de compania americană de consultanţă Mercer, capitala României ocupă locul 107 în topul celor mai scumpe 143 de oraşe majore din lume, o coborâre importantă faţă de poziţia a 71-a pe care se clasase în 2008.

Trendul ieftinirii costurilor de trai a cuprins întreagul Est al Europei, Sofia poziţionându-se pe locul 101, în timp ce Budapesta a coborât 47 de poziţii, de pe 61 în 2008, pe 108 în acest an. Deşi sunt vecine în clasament, cifrele arată că Bucureştiul, Budapesta şi Sofia sunt trei oraşe foarte diferite.

Astfel, dacă Bucureştiul depăşeşte celelalte două capitale în privinţa costului cu chiria şi cu alimentele, în timp ce Budapesta se "laudă" cu un transport în comun mai scump.

Este traiul mai ieftin în România, în 2009, faţă de anul trecut?