"Propun românilor să nu ajungem în situaţia Greciei pentru care s-a creat un fond de intervenţie. Cu cât întârziem aplicarea acestui fel de măsuri, cu atât vor fi mai grele", a declarat preşedintele de la Cotroceni în încercarea de a domoli forfota creată în jurul discuţiilor cu FMI.
Traian Băsescu a ţinut să precizeze că Guvernul şi Preşedinţia nu au luat măsuri împotriva românilor, aşa cum au încercat să sugereze liderii sindicali în cursul discuţiilor de astăzi. "Preşedinţia nu mai participă la un astfel de format", a declarat Băsescu referitor la întâlnirea pe care a mediat-o între Guvern, sindicate şi patronate. Motivul a fost acela că sindicatele au susţinut că "Guvernul şi Preşedinţia au luat măsuri împotriva românilor", a arătat el. "Resping categoric o astfel de abordare. Soluţia pe care eu şi Guvernul am propus-o românilor este o soluţie care reflectă ce poate România acum. Românii au nevoie şi de adevăr, nu numai de minciuna celor interesaţi în desolidarizarea românilor faţă de situaţia actuală", a continuat el. "Cifrele economice" sunt argumentul principal pentru care şeful statului susţine "fără rezerve" soluţia adoptată în proiectul de acord cu FMI, BM şi UE. „Am hotărât împreună cu primul ministru ca scrisoarea către FMI să nu fie trimisă decât dacă este avizată de CES (Consiliul Economic şi Social). Dacă de acolo ies soluţii mai bune decât cea pe care acum Guvernul o propune în scrisoarea către Fond, m-aş bucura”, a precizat el. Creşterea "într-o veselie" a salariilor şi a pensiilor, criticată Băsescu a spus că România avea două alternative: să crească fiscalitatea în paralel cu reducerea cu 20% a salariilor sau blocarea oricărei creşteri de fiscalitate şi reducerea cheltuielilor în interiorul bugetului de stat şi în interiorul bugetului de asigurări sociale. "Este şi soluţia de a recupera ceea ce s-a consumat fără acoperire în producţie sau productivitate în perioada 2007-2008. Noi toţi am ştiut atunci că avem salarii mai mari, pensii mai mari decât creşterea de producţie şi productivitate. Atunci am avertizat când creşteau pensiile şi salariile într-o veselie că vom ajunge la nesustenabilitate", a spus el. România riscă să fie sufocată de "spirala împrumuturilor" Băsescu a avertizat că spirala împrumuturilor va ajunge să sufoce orice şansă de dezvoltare a României. "De asemenea, într-un mediu european în care tot mai multe ţări intră în dificultăţi, trebuie să vedem de ce intră. Intră ţările care au datorii mari. Am observat acest lucru şi aceasta a fost motivaţia pentru care am stabilit că soluţia corectă este să diminuăm spirala împrumutrilor pentru consum", a explicat şeful statului. Preşedintele a menţionat că se impun în continuare măsuri prin reducerea evaziunii fiscale şi lărgirea bazei de impozitare. El a mai declarat că măsurile nu au putut fi luate anterior deoarece ultimul trimestru al anului 2009 a fost o perioadă de criză politică. "Este cel mai mic cost pe care îl putem rezista" "Cu cât ne desprindem de această realitate de a cheluti mai mult decât producem, cu atât ne va fi mai greu în următorii ani. Şi acest nivel de îndatorare pe care îl are România este un nivel care ne reduce posibilitatea de acţiune", a declarat Traian Băsescu.
În acest sens, el a oferit cifrele care relevă cele două variante pe care le are România: acordul cu FMI şi respectarea acordului sau neacceptarea propunerilor. "Dacă noi implementăm programul pe care l-am agreat cu fondul, vom rămâne cu un deficit de 6,8% anul acesta. Şi dincolo de aproximativ 3 miliarde de euro pe care îi mai primim de la Fond şi Uniunea Europeană ar mai trebui să împrumutăm de pe piaţă până la 8,8 miliarde, adică încă 5,8 miliarde de euro", a descris şeful statului situaţia în care ne aflăm. "În cazul în care nu avem acord cu FMI, deficitul bugetului de stat (consumăm mai mult de cât producem) ar fi de 11,7 miliarde de euro, adică 9,1% deficit. Şi îi rog pe cei din politică, din presă, din lumea sindicală, din lumea afacerilor să spună cum ar putea România să împrumute atâţia bani pentru a acoperi deficitul". Acesta este tabloul prezentat de Băsescu în cazul în care nu vom fi de acord cu propunerile FMI. "Am avertizat încă din campania prezidenţială că avem nevoie de reforma statului, că avem un stat care costă prea mult, însă acum susţin că trebuie să facem acest lucru. Este cel mai mic cost pe care îl putem rezista. Cu cât întârziem, cu atât costurile pentru români vor fi mai mari", a continuat acesta.
"Am făcut o ofertă corectă românilor"
La finalul declaraţiilor, Traian Băsescu s-a adresat celor care au criticat soluţiile oferite de el şi de guvern pentru perioada următoare.
"Cum am putea împrumuta 11,7 miliarde până la sfârşitul anului pentru a plăti pensii şi salarii? Toată lumea dă soluţii, partidele se reped la televiziuni să dea soluţii, dar acestea nu sunt susţinute cu cifre. De aceea, pe aceşti diletanţi îi consider nişte promotori ai dezinformării românilor".
"Consider că prin conţinutul scrisorii bazate pe cifre, pe consultarea celor mai avizate instituţii, eu am făcut o ofertă corectă românilor. O soluţie alternativă dacă va fi în discuţie poate să fie. Eu nu îmi însuşesc decât soluţia corectă", a încheiat acesta.
Conferinţa de presă a avut loc după ce, astăzi şi ieri, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Palatul Parlamentului cu membrii Guvernului, parlamentarii puterii, liderii sindicatelor şi reprezentanţii patronatelor, unde au discutat pe tema măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare.