Traian Băsescu: Teodor Meleșcanu a dezinformat

Președintelui nu i se pot refuza secrete de stat, a precizat Băsescu. Șeful statului a spus că nu i-a cerut fostului șef SIE liste cu ofițeri, ci a întrebat dacă sunt ofițeri în Guvern.

Președintele Traian Băsescu a precizat, aseară, că nu a solicitat o listă cu ofițerii acoperiți, acuzându- l pe fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, că minte și dezinformează. „N-am cerut nicio listă. Probabil domnul Teodor Meleșcanu, ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze afirmând că i-am solicitat lista cu ofițerii acoperiți”, a spus Traian Băsescu. El a prezentat o adresă a sa din 8 noiembrie 2013 către Meleșcanu, în care îi solicita să precizeze dacă în Guvern există persoane care după 1990 au fost încadrate ca ofițeri acoperiți în SIE și, dacă există astfel de informații, să se arate perioada și specializarea.

„Prin această adresă din 8.11.2013 mă adresam domnului Meleșcanu cu următoarea solicitare: «Prin prezenta vă rog să mă informați dacă în Guvern există persoane care după 1990 au fost încadrate ca ofițeri acoperiți ai SIE». Și continuam: «În cazul în care există astfel de situații, vă rog să precizați perioada în care aceștia au fost ofițeri ai SIE și dacă au fost specializați în acea perioadă »”, a arătat Băsescu. El a subliniat că a pus și întrebarea dacă au fost specializați, pentru că din presă aflase „tot soiul de năzbâtii, ce misiuni ar fi avut Victor Viorel Ponta s-o supravegheze pe Carla del Ponte, niște fabulații”. El a arătat că niciodată nu i-a cerut lui Meleșcanu sursele de informații, și că, potrivit Legii 182 din 2002, președintele României are acces la informații secret de stat și secret de serviciu și că nu i se pot refuza astfel de informații. „Meleșcanu a încălcat legea. (...) Păcat că un om politic, cel puțin neinspirat, a participat la un demers care a pus Serviciul într-o situație foarte proastă”, a mai declarat șeful statului. El a precizat că în Legea SIE 1/1990 nu există niciun articol prin care să se ceară secretizarea rezerviștilor.

Surprins de angrenarea SIE în disputa politică

Șeful statului s-a declarat surprins de faptul că SIE este angrenat în lupta politică, susținând că sunt „neadevăruri” în comunicatul Serviciului, cum ar fi cel că nu era necesar avizul CSAT pentru Ordonanța privind secretele. El i-a rugat pe „domnii” de la SIE să ia notă de prevederile Legii 182/2002, arătând că aceasta prevede că „CSAT asigură coordonarea la nivel național a tuturor programelor de protecție a informațiilor clasificate”.

„Ori, Hotărârea 223, care clasifică activitățile SIE ca fiind secrete de stat, face parte din programele de apărare, de asigurare a secretului de stat. Cum poți să coordonezi ceva (...) dacă nu ți se aduce la avizare. Deci, acea hotărâre care clasifica secretele de stat în activitatea SIE trebuia să primească avizul CSAT, așa cum spune Legea 182”, a spus Băsescu. El a dat exemplu și Legea 415 din 2002 privind organizarea și funcționarea CSAT în care se stipulează că „proiectele de acte normative inițiate sau emise de către guvern privind securitatea națională se avizează de către CSAT”, dar și Legea 24/2000.

Ar trebui o anchetă a Parchetului Militar

„Am văzut că și Meleșcanu și foști șefi de Servicii au spus că președintele a încălcat legea. Nu am încălcat nicio lege și cu atat mai puțin Constituția. Cei care au încălcat-o sunt alții(...) Probabil că o anchetă a Parchetului va trebui făcută, a Parchetului Militar, pentru că și în 1997 Constituția interzicea procurorilor să aibă alte activități decât cele de învățământ”, a mai spus Băsescu.

„Ponta, un fripturist”

Este de interes public dacă premierul Victor Ponta a fost ofițer al Serviciului de Informații Externe (SIE), a subliniat Traian Băsescu. „Este o încălcare a Constituției și a Legii 92/1992 utilizarea ca ofițer a unui procuror? Răspunsul meu este: da. Este de interes public dacă un membru al Guvernului, fie el prim-ministru, a fost sau nu ofițer al unui serviciu de informații? Răspunsul meu este: da”, a spus Băsescu. Președintele l-a catalogat pe Victor Ponta „profitor” și „fripturist”. „Domnul Victor Viorel Ponta, dacă vă uitați în CV-ul domniei sale, a fost un profitor care și-a făcut rost de participarea la câteva mese rotunde sau seminarii de două- trei zile, pe care le-a intitulat prin CV-ul domniei sale cursuri și sigur aceste cursuri au fost posibile și cu sprijinul SIE. (...) Victor Viorel Ponta a fost doar un fripturist care s-a băgat și el în SIE ca să meargă pe la niște seminarii, pe afară. Nu a avut nicio misiune. Nici nu poți să trimiți în misiuni importante un om necopt pe care l-ai luat din Parchetul General, din Parchetul de sector sau de pe unde l-o fi luat”, a spus șeful statului.

„Controlul parlamentar e foarte slab”

Președintele a atras atenția asupra faptului că actualul control parlamentar este foarte slab. „Dacă am fi avut un control parlamentar corect nu s-ar fi ajuns aici și nu aș fi fost nevoit să fac aceste declarații publice. Din păcate, controlul parlamentar e foarte slab, aș îndrăzni să spun că controlul pare a fi invers. În timpul meu s-a investit enorm în creșterea forței serviciilor de a-și îndeplini misiunea. Soluțiile de control asupra serviciilor sunt mult prea slabe față de forța pe care serviciile o au”, a precizat Băsescu. Șeful statului a adăugat că după alegeri este important să se găsească o formulă pentru a nu se ajunge la situația în care serviciile să poată controla un guvern sau o comisie.

Sârbu, apropiat de Meleșcanu

Șeful statului a adus în discuție și apropierea dintre socrul premierului, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, și Teodor Meleșcanu. „Trebuie prevenită orice tentație a unui șef de Serviciu secret să intre în jocuri politice, pentru că el intră cu toată forța Serviciului atunci când intră. S-a întâmplat la hotărârea 223, s-a întâmplat la statutul ofițerilor, care viza și vârstele de pensionare, care au fost mult mai favorabile la serviciile secrete decât la Ministerul Apărării, tot prin inițiativă legislativă, unde tata-socru a fost deplin implicat împreună cu domnul Meleșcanu”,a punctat Băsescu.