Traian Băsescu, a declarat vineri, în Poiana Braşov, la Colegiul Naţional al PMP, că susţine că formaţiunea pe care o conduce susţine modificarea Codului Penal, dar nu într-o formulă pe care majoritatea parlamentară o vrea.
"Ce am solicitat Senatului: o solicitare care s-a materializat și printr-o adresă oficială PMP către Biroul Permanent. Am solicitat ca aceste modificări să nu se facă prin Comisiile Juridice, pentru că acolo majoritatea PSD-ALDE-UDMR-Minorități este zdrobitoare și practic, Opoziția – PMP, USR și PNL n-ar avea mare lucru de făcut. Din acest motiv am solicitat ca în baza regulamentului Camerelor reunite să se organizeze o comisie specială. O comisie specială paritară, formată din câte doi reprezentați ai fiecărui partid, unul din Senat, unul din Camera Deputaților. Dacă această propunere va fi adoptată, Comisia va fi formată din 13 oameni, adică doi de la PSD, doi de la ALDE, doi de la UDMR, din partea Puterii, iar din Partea Opoziției, doi de la PMP, doi de la USR, doi de la PNL. Și cu un al treisprezecelea membru al Comisiei, având în vedere că Minoritățile sunt reprezentate numai în Cameră, minoritățile urmând să desemneze un singur membru în această Comisie, care ar totaliza 13 reprezentanți. În acest fel, în baza regulamentului Camerelor reunite, Opoziția ar avea mult mai multe șanse să participe în mod real la procesul de modificare a Codului Penal și al Codului de Procedură Penală. Este singura soluție politică pe care eu o văd pentru ca PSD-ul să nu se urce cu picioarele pe cele două Coduri. Da, și noi vrem modificarea Codurilor, nu de dragul de a o vrea, ci pentru că ne obligă Constituția. În plus, Parlamentul nu a respectat termenul impus pentru a face aceste modificări impuse de Curtea Constituţională", a precizat Băsescu.
Băsesc a vorbit despre criza Schengen şi care ar fi, în viziunea sa, şansele de a se dezvolta Uniunea Europeană în continuare. Liderul PMP a susținut că statele puternice ale Uniunii sunt interesate de o dezvoltare cu două viteze, deoarece statele din zona non-euro sunt o frână pentru dezvoltarea UE, chiar dacă acestea sunt pieţe de consum importante în economia europeană. „Pentru România este importantă intrarea în zona euro în 2019, pentru că îndeplinim toate criteriile. Nu putem fi în miezul Uniunii Europene decât dacă suntem în zona euro. Din păcate, sunt jocuri, pe care le-aş numi ticăloase, care vor să ţină România în afara zonei euro. Pe de altă parte, trebuie să vedem că şi bugetul pe 2017 ne aruncă în afara zonei euro pe unul dintre cele cinci criterii, respectiv cel al menţinerii unui anumit deficit bugetar”, a opinat Băsescu.
Astfel, fostul şef al statului l-a atacat şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre care a spus că ar avea interesul ca România să nu adere rapid la Spaţiul Schengen, pentru că şi-ar pierde din importanţa pe care o are în viaţa economică a României.