Traian Băsescu, politicianul de cursă lungă. TOP EVZ 2018

Topurile EVZ au devenit o tradiție, anul acesta votând 18.000 dintre cititorii noștri. Fost președinte al României vreme de zece ani, Traian Băsescu este considerat, în continuare, de cititorii EVZ. cel mai bun politician. Actualul președinte Klaus Iohannis este pe poziția a doua, iar fostul premier și actual președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se afl ă pe locul al treilea.

Liderul PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a fost votat de cititorii Evenimentului zilei pe a patra poziție, urmat de liderul USR, Dan Barna. Urmează doi foști premieri, președintele recent lansatei formațiuni Plus, Dacian Cioloș, și liderul Pro România, Victor Ponta. Viorica Dăncilă este pe poziția a opta, urmată de liderul UDMR Kelemen Hunor și de președintele principalului partid de opoziție, PNL, Ludovic Orban.

 

Combatantul - 28,2%

Anul 2018 a fost unul încărcat pentru fostul șef de stat. A început în forță, Băsescu fiind singurul lider de partid de opoziție care a mers la Cotroceni cu propuneri de prim-ministru, după ce Liviu Dragnea și-a debarcat al doilea premier, pe Mihai Tudose. Fostul președinte a vorbit atunci și de alegeri anticipate, iar de-a lungul anului a adus în discuție de mai multe ori de nevoia unei Opoziții unite și i-a criticat pe unii dintre ceilalți lideri din Opoziție pentru greșeli strategice sau non-combat.

Dar, mai ales, este anul în care Traian Băsescu a anunțat că se va retrage din politică la sfârșitul acestui mandat de senator și a precizat că nu vrea să devină europarlamentar. A promis că, deși va rămâne președinte de onoare al PMP, e timpul să se dedice familiei și să scrie cărțile mandatelor sale. La jumătatea lunii iunie a și plecat de la conducerea partidului, după ce formațiunea își pierduse grupul parlamentar de la Senat, în urma racolării de către Dragnea a trei senatori. Însă, marea victorie politică a venit abia în toamnă, când Legea prin care numărul de parlamentari se reduce la 300, potrivit rezultatelor referendumului din 2009, a fost adoptată de Senat.

Scandalul cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a continuat și în 2018. Pe 8 noiembrie, fostul președinte Băsescu a rămas fără cetățenia modovenească, după ce a pierdut definitiv procesul contra deciziei președintelui pro-rus Igor Dodon. Cu toate acestea, Băsescu, un militant extrem de activ pentru unirea Basarabiei cu România, se află pe poziția a doua într-un top al încrederii, în Republica Moldova, în politicieni străini, cu 44% dintre opțiuni, după preşedintele rus Vladimir Putin, cu 55% din preferinţe.

 În luna iunie, Traian Băsescu a devenit pentru a patra oară bunic, după ce fiica sa cea mică, Elena, fost europarlamentar, a născut cel de-al treilea copil.

 

Iohannis, „notarul” apreciat de 24,2%

An foarte greu pentru președintele Klaus Iohannis, mai ales pe fondul unor decizii ale Curții Constituționale, dar și din cauza relației tensionate cu majoritatea PSD-ALDE, împrejurări care i-au adus o scădere de popularitate. Cel mai dur moment a fost la jumătatea anului, când Curtea Constituțională l-a transformat în simplu notar pe președinte și l-a obligat s-o revoce pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, aflată în mijlocul a numeroase scandaluri, dar a cărei revocare fusese avizată negativ de Consiliul Superior al Magistraturii. Revocarea șefei Parchetului anticorupție i-a adus președintelui Iohannis o mulțime de critici de la partizanii ei.

Între timp, Iohannis își anunțase, de la Sibiu, unde se afla la reuniunea de 40 de ani de la terminarea liceului, planul politic pe următorii ani. În rest, o mulțime de contre verbale cu PSD, care l-a amenințat permanent cu suspendarea sau plângerea pentru înaltă trădare, dar foarte puține fapte demne de consemnat, atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

 

Călin Popescu Tăriceanu, întărit de achitare

Întărit de achitarea, chiar dacă în primă instanță, în dosarul de la DNA, Tăriceanu se profilează tot mai mult ca posibil candidat al coaliției PSD-ALDE pentru prezidențiale. Pe 22 mai, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să-l achite pe preşedintele Senatului pentru acuzaţia de mărturie mincinoasă. Declarațiile privind candidatura comună PSD-ALDE la prezidențiale au fost multe și contradictorii, dar după orice sondaj, Tăriceanu este cu mult în fața lui Liviu Dragnea la încredere, și peste majoritatea celorlalți lideri din PSD.

Însă DNA i-a mai adus o problemă președintelui Senatului, cu un dosar de mită în care a și cerut să-i fie ridicată imunitatea parlamentară. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile cu dosarul și coaliția, dar intrarea lui Tăriceanu în cursa pentru Cotroceni pare, acum, foarte probabilă. El a primit 17,75% din voturi.