Traian Băsescu: Noul acord cu FMI şi Comisia Europeană de 5 miliarde euro va fi încheiat în martie

Acordul dintre România cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială s-a încheiat cu succes, a declarat preşedintele Traian Băsescu. El a mai spus că economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză.

Şeful statului a mai declarat că România se află în afara zonei de risc economic. "Am ieşit din zona de risc de derapaj economic, dar trebuie să ne consolidăm", a precizat el. Potrivit şefului statului, evaluările autorităţilor române şi ale delegaţiei FMI, UE şi Băncii Mondiale coincid.

Traian Băsescu a mai spus că unele măsuri "au fost extrem de dureroase pentru cea mai mare parte a populaţiei".

Şeful statului a declarat că România nu va trage ultima tranşă din acordul cu FMI.

Sunt "circa un miliard de euro pe care nu îi mai tragem, rezerva BNR fiind suficientă şi stabilitatea sistemului bancar de asemenea suficientă", a afirmat şeful statului.

El a precizat însă că vom trage ultima tranşă de la Comisia Europeană, necesară pentru acoperirea deficitului.

Noul acord preventiv, încheiat în martie 

Noul acord care va fi încheiat cu instituţiile financiare internaţionale va fi pe o perioadă de doi ani.

"Nu implică finanţare, este de tip preventiv, de precauţie prin care Fondul şi Uniunea Europeană ţin la dispoziţia României 5 miliarde de euro: 3,6 miliarde de la FMI şi 1,4 miliarde la UE", a precizat şeful statului.

Potrivit lui, aceste sume nu vor fi accesate, ci sunt puse la dispoziţia României în caz de necesitate.

Totodată, Traian Băsescu a precizat că România nu va plăti niciun comision pentru banii din noul acord, pe care România îi va avea la dispoziţie atâta timp cât nu îi va folosi.

"Calitatea noastră de membri ne permite un astfel de serviciu", a spus şeful statului.

"Nu putem şti cum va evolua situaţia altor ţări, dat fiind că Europa se află într-o criză a datoriilor suverane", a avertizat preşedintele Traian Băsescu.

Noul program va fi încheiat în luna martie și va fi aplicat începând cu luna aprilie, a anunțat șeful statului.

Potrivit lui, prima vizită de evaluare a delegației FMI în cadrul următorului acord va avea loc în luna iunie.

Gata cu populismul

Acest acord nu va mai permite populisme, a spus preşedintele Băsescu.

"Partidele care au de gând să facă promisiuni să ţină cont că acest acord acoperă perioada aprilie 2011- aprilie 2013, deci va fi şi după alegeri. Să-l citească pentru că va fi publicat în monitorul oficial înainte de a face promisiuni", a precizat el.

Potrivit oficialului, cei care vor să facă promisiuni ca în 2007 sau 2008 fie vor fi etichetaţi ca mincinoşi, fie vor trebui să îşi asume riscul să întrerupă acordul cu FMI şi Banca Mondială.

Prevederile noului acord Şeful statului a declarat că noul acord vizează în primul rând consolidarea macroeconomică.

"Trebuie să dezvoltăm politici de creştere economică sustenabilă. Avem experienţa de creştere economică nesutenabilă, pe un consum excesiv şi pe un sector imobiliar", a reamintit oficialul.

Totodată, el a precizat că este necesară restructutrarea companiilor de căi ferate. Asta deoarece sectorul energetic poate asigura creşterea economică în condiţiile în care se vor face investiţii.

Potrivit preşedintelui Băsescu, atenţia autorităţilor se concentrează şi pe extinderea facilităţilor IT pentru firme şi populaţie.

"În atenţia noastră se află îmbunătăţirea mediului de afaceri, bineînţeles ţinând cont de condiţionalităţile Uniunii Europene", a declarat el. Pe lista condiţionalităţilor noului acord de finanţare se află şi absorbţia fondurilor europene. Utilizarea fondurilor europene este un target important al noului program, a spus preşedintele României."O utilizare bună a fondurilor europene ar adăuga unul sau două procente de creştere economică peste creşterea economică prognozată. Dacă guvernul sau administraţiile atrag un miliard de euro fonduri europene, creşterea economică nu va mai fi de 1,5% ci de 2,5%", a precizat Traian Băsescu.