Fostul preşedinte Traian Băsescu a prezentat documentul secret pe care Elena Udrea l-a cerut ca probă în instanţă dar i-a fost refuzat. Documentul prezentat astăzi în Senat de către Traian Basescu este o Nota secretă pe care SRI a trimis-o către DNA, din care reiese că denunţătorii din dosarul Gala Bute, omul de afaceri Adrian Gardean şi angajaţii MDRT Ştefan Lungu şi George Nastasia aveau o relaţie de afaceri la nivelul anilor 2010-2011 când are loc monitorizarea acestora, relaţie în care Elena Udrea, ministru la acea dată, nu avea nicio implicare.
Udrea a cerut atât în instanţa de fond cât şi în apel să fie adus acest document pe care îl văzuse în calitate oficială, ca probă a nevinovaţiei ei fata de faptele celor trei.
Cererile i-au fost respinse de fiecare dată, deşi DNA a depus în acuzare la dosar o înregistrare a unei convorbiri dintre Lungu şi Gărdean făcută exact în acea perioadă, în care primul face referire la “doamna”, dar fără vreo conotaţie ilegală. Respingerea repetată a soliciţării a determinat-o pe Udrea să acuze "că judecata în cazul ei se face cu abuzuri şi încălcări de drepturi".
Pe lângă aspectele menţionate, Nota SRI prezentată azi mai demonstrează şi că probele făcute cu ajutorul Serviciului pot fi manipulate de către procurori după cum ei doresc. Adică unele sunt folosite altele ignorate, ori folosite parţial, ceea ce este extrem de grav, acesta fiind unul din motivele pentru care CCR a şi declarat ilegale probele făcute în dosarele penale, altele decât cele de siguranţă naţionala, cu ajutorul ori de către Serviciul Român de Informaţii.
În dosarul Gala Bute, la cererea unei părţi, instanţa a dispus ca DNA să spună dacă a lucrat cu SRI. DNA a încercat să evite un răspuns tranşant dar a trebuit să recunoască faptul că înregistrarea telefonică e făcută în acest fel şi că a mai cerut SRI şi alte informaţii pe care nu le-ar fi folosit.
Ca urmare a acestei confirmări, Elena Udrea a cerut retrimiterea cauzei la instanţa de fond pentru ca probele nule absolut sa fie scoase şi dosarul rejudecat.
Precizăm că ICCJ a amânat pronunţarea unei senţinte definitive pentru data de 23 mai, dar în contextul prezentării documentului de azi de către Traian Băsescu, avocaţii spun ca "este obligatorie refacerea probatoriului şi rejudecarea întregii cauze".