Traian Băsescu nu și-a găsit cazare la Bruxelles. Merge cu alai în Parlamentul European

Traian Băsescu nu și-a găsit cazare la Bruxelles. Merge cu alai în Parlamentul European

Fostul președinte Traian Băsescu, europarlamentar PMP, și-a dat demisia din Parlamentul României abia după ce a votat, marți, moțiunea de cenzură depusă de Opoziție. Deoarece este înalt demnitar, Traian Băsescu este nevoit să meargă la Bruxelles cu un ofițer SPP. Deocamdată, fostul președinte caută cazare în capitala Uniunii Europene.

Traian Băsescu a fost ales senator în 2016. Până în aprilie, fostul președinte nici nu se gândea să renunțe la funcție, însă sondajele interne au arătat că fără el PMP nu are nicio șansă să treacă pragul electoral. A acceptat să fie primul pe listă și nu doar pentru a trage partidul. „Dacă a acceptat să figureze pe lista pentru PE, va merge sigur la Bruxelles”, declara atunci sociologul Bruno Ștefan, cel care l-a măsurat pe Băsescu în sondaje.

 Pe tot parcursul campaniei electorale, Traian Băsescu a fost singurul candidat care a încercat să impuna în dezbateri teme care privesc problemele UE și nu s-a implicat prea mult în scandaluri interne. Băsescu a vorbit despre problema migrației, armata UE, economia și bugetul comunitar.

 PMP a obținut voturile a 5.98 la sută din electorat și a câștigat două locuri în PE care sunt ocupate de Traian Băsescu și Eugen Tomac.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vot în drum spre aeroport

Fostul președinte mai are o bătaie de cap acum, deoarece odată cu el, la Bruxelles, merge și ofițerul SPP. Potrivit Legii 406/2001, „persoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiază de pază și protecție, precum și folosința gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază, potrivit reglementărilor în vigoare”.

Ieri, Traian Băsescu a declarat, pentru Evenimentul zilei, că încă nu și-a găsit cazare la Bruxelles. În ceea ce privește paza SPP, fostul președinte a spus că va respecta legea, dar a dat de înțeles că s-ar descurca și fără. Din partea Serviciului, ni s-a comunicat că se va respecta legea și că este o premieră în România, dar că, de acum, se așteaptă să mai apară astfel de situații.

Spre deosebire de Cristian Ghinea de la USR, de exemplu, Traian Băsescu și-a dat demisia din Parlamentul României abia după ce a fost votată moțiunea de cenzură. Deși s-a votat în ordinea: Camera Deputaților apoi Senat, fostul președinte l-a rugat pe președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu să facă demersurile necesare să voteze printre primii deoarece urma să plece la Bruxelles în aceeași zi. Cei doi s-au întreținut amical.

În şedinţa Biroului permanent a Senatului din 19 iunie s-a luat act de demisia senatorului Traian Băsescu și s-a vacantat locul acestuia.

Succesor cu cântec

Locul lăsat liber de Traian Băsescu a fost râvnit de mai mulți, inclusiv de cei care și-au amintit că au fost cândva în PMP. Traian Băsescu a explicat, pentru EVZ, că locul îi revine numărului 8 pe listă, adică lui Lucian Iliescu. „Unii au plecat, alții au înjurat partidul, niște derbedei. S-au dus la UNPR sau în alte locuri să facă sluj la Oprea și la alții și acum, că s-a eliberat un loc, vor să-l ocupe repede. Este foarte clar, cine nu și-a plătit 3 luni cotizația la partid, și-a pierdut calitatea de membru. Locul îi revine lui Lucian Iliescu”, a spus fostul președinte. Numai că cel de pe locul 7, Marian Ion Cristinel, nu a renunțat. El a înregistrat joi, 20 iunie 2019, la Biroul Permanent al Senatului un document prin care cere să ocupe locul de senator rămas vacant prin plecarea lui Traian Băsescu la Bruxelles. Acesta spune că președintele PMP Eugen Tomac l-a sunat de mai multe ori și i-a spus să renunțe, altfel partidul îl dă judecată.

Tot ieri, Eugen Tomac a depus la Senat decizia de numire a lui Lucian Iliescu în funcția de senator al PMP pe locul lăsat vacant de Traian Băsescu. „Voi onora cu cinste și respect această importantă funcție”, a spus Iliescu.