Obiectivul lui Putin este să realizeze o Transnistrie de dimensiuni mult mai mari, consideră șeful statului.
România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie, a declarat, aseară, președintele Traian Băsescu, precizând că din analiza MAE și a serviciilor reiese o debalansare în favoarea separatiștilor care sunt ajutați de Federația Rusă. Scopul președintelui rus Vladimir Putin este de a „crea o Transnistrie de dimensiuni mai mari”.
Vă prezentăm cele mai importante declarații făcute de șeful statului:
- În mass-media din țara noastră există o dezbatere intensă cu privire la evenimentele din estul Ucrainei.
- Aș vrea să precizez evaluarea noastră și poziția României cu privire la evenimentele din Ucraina de Est.
- Aș vrea să clarific faptul că România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Nu suntem în fața unei invazii. Invazia înseamnă unități, aviație, toate categoriile de forțe care invadează un teritoriu.
- Ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Federația Rusă îl acordă separatiștilor.
- Sunt două modalități: infiltrarea de militari specialiști ca ofițeri de comandă, dar și specialiști în operarea tehnicii de luptă moderne pe care Federația Rusă o pune la dispoziția separatiștilor.
- Al doilea element este transferul masiv de tehnică de luptă către separatiști, ceea ce obligă la transferul de specialiști.
- România își reafirmă susținerea
- În analiza făcută cu MAE, SIE, SRI și la care au participat cele mai autorizate persoane în analiza situației, deci în baza informațiilor pe care le-am avut între orele 17.00 și 18.00, putem aprecia că urmare a escaladării introducerii de tehnică militară și specialiști, practic se produce o debalansare a raportului de forțe în favoarea separatiștilor, ceea ce va duce la stoparea ofensivei ucrainene, dacă statul ucrainean nu ia măsuri de menținere a capacității de luptă superioare pe care a avut-o până acum.
- Evaluarea noastră e că în momentul de față Ucraina se află în dificultate pe frontul de luptă din Ucraina de est.
- România condamnă acțiunile Federației Ruse de a sprijini separatiștii în acțiunea lor de ieșire de sub controlul Kievului.
- România reafirmă susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
- Obiectivul președintelui Putin e să realizeze o Transnistrie de dimensiuni mai mari în Ucraina pentru a bloca ratificarea Acordului de Asociere la UE a Ucrainei și demersul de a deveni stat membru NATO.
Reacțiile oficialilor de la București
Călin Popescu Tăriceanu: „Știrile sunt destul de confuze, dar toate se îndreaptă în aceeași direcție, anume este clar că situația din Ucraina în loc să se stabilizeze, să se îndrepte către o normalizare, pare mai degrabă să indice o agravare. În fața acestei situații este firesc ca Georgia și România să-și arate preocuparea. Suntem în fața unei situații foarte delicate și în acest sens am remarcat și solicitarea făcută de ministrul de Externe român privind convocarea CSAT pe acest subiect”.
Victor Ponta: „Am exprimat încă o dată poziția Guvernului României, o poziție de susținere totală, necondiționată, activă, a integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, susținerea privind sancțiunile impuse deja atât de UE, cât și de SUA la adresa Federației Ruse și faptul că din punct de vedere al României este esențial ca Ucraina să-și poată asigura granița cu Federația Rusă, să-și asigure un parcurs democratic și proeuropean”.
Titus Corlățean: „Situația pare a fi extrem de gravă și nu merge în direcția în care am sperat, în care noi ne-am exprimat la nivelul UE și NATO în termeni foarte fermi, respectiv o acțiune reală, concretă și onestă a Federației Ruse în primul rând de stopare a oricărui ajutor militar pentru separatiști și, pe de altă parte, o acțiune în sensul dezescaladării”.