Ziarul lui Robert Negoiţă a primit răspunsul de la CNSAS. Traian Băsescu, al patrulea verdict de necolaborare cu Securitatea

Traian Băsescu a primit pentru a patra oară o adeverinţă de necolaborare cu Securitatea. CNSAS a descoperit două note care ar fi semnate de către acesta şi adresate şefi lor de la Navrom. Consiliul arată că documentele se referă la aspecte economice şi comerciale specifi ce postului de şef al Agenţiei Navrom din Anvers.

Preşedintele României, Traian Băsescu (62 de ani), nu a fost lucrător sau colaborator al fostei Securităţi, potrivit Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Consiliul a publicat, ieri, cea de-a patra adeverinţă de necolaborare, după consultarea unor note atribuite acestuia privind activitatea sa. În perioada 1987-1989, Băsescu a fost şef al acestei Agenţii Navrom din Anvers. Nota din Anvers În cadrul ultimei verificări, în urma căreia a fost eliberată adeverinţa 2584 din 22 octombrie 2013, au fost identificate două noi documente, în două dosare care nu mai fuseseră procesate. Astfel, într-un dosar de 86 de file, la filele 2-4, al cărui titular este W.R., a fost găsită o „Notă” olograf, nesemnată, înregistrată la data de 6 iulie 1988 de către un ofiţer şi atribuit de către acesta în antet „P.b.s. "Traian B"”. Potrivit CNSAS, documentul este atribuit, prin coroborare, reprezentantului Navrom Belgia şi Olanda. Raportul înaintat Centralei Navrom, în iulie 1988, descrie negocieri purtate cu compania „G”, una din cele două firme care deţineau monopolul absolut al aprovizionării navelor româneşti cu piese de schimb. În raport, Băsescu atrăgea atenţia asupra faptului că firma practica preţuri exagerate la piesele de schimb, iar din aceste motive s-a mers pe renegocierea contractelor. Raportul de activitate mai dezvăluia că firma „G” folosea drept strategie comercială utilizarea unor preţuri foarte mici la ţigări, alimente şi băuturi (articole foarte căutate de marinari), la pachet cu piesele de schimb scumpe, eliminându-şi astfel orice concurenţă. În schimb, firma obţinea profituri considerabile din furnizarea pieselor de schimb. El a mai povestit cum a refuzat un cadou de 30.000 de franci belgieni de la directorul şi proprietarul firmei „G”, bani oferiţi de afacerist ca „sprijin total dezinteresat”. Băsescu explica faptul că această firmă ar fi trebuit ţinută la „periferia” relaţiilor de afaceri ale Navrom. Raportul pe 1989 Numele lui Băsescu mai apare într-un dosar de 26 de volume, ce conţine documente privind supravegherea informativă a întreprinderilor româneşti şi străine care desfăşurau activităţi de import- export în Portul Constanţa. Astfel, în volumul 21, la filele 334 - 335, a fost identificată o „Notă informativă”, nesemnată, redactată de Serviciul Securitate Port Constanţa. Nota are înregistrat în antet numele „Traian”, pus de către locotenentcolonel Petre Şerbu, la data de 25 septembrie 1989. În cuprinsul acesteia se explică activitatea pe piaţa de navlosire în cursul anului 1989 şi negocierile comerciale. „Documentele citate în cuprinsul prezentei adeverinţe se referă la aspecte economice şi comerciale specifice postului ocupat la Narom, şi nu fac referire la activităţi sau atitudini «potrivnice regimului totalitar comunist». De asemenea, din conţinutul documentelor citate nu rezultă că persoana verificată ar fi vizat «îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului»”, se arată în adeverinţa CNSAS.

Ziarul lui Negoiţă a cerut verificarea

Verificarea preşedintelui României a fost făcută în urma unei cereri din 5 decembrie 2012 a cotidianului Ring, se arată în conţinutul documentului CNSAS. Publicaţia este controlată de edilul PSD al Primăriei Sectorului 3, Robert Negoiţă, şi de fratele său, Ionuţ Negoiţă. „Astfel, persoanei verificate nu i se poate reţine calitatea de colaborator al Securităţii, astfel cum este prevăzută de prevederea legală... Ca urmare a verificărilor efectuate, nu există niciun fel de indicii cu privire la calitatea personei verificate de ofiţer de Securitate”, concluzionează CNSAS. Consiliul a mai emis în 2002, 2004 şi 2006 decizii potrivit cărora Băsescu nu a fost agent/ colaborator al Securităţii ca poliţie politică, decizia din 2006 fiind menţinută şi în 2009, ca urmare a verificărilor făcute cu ocazia alegerilor prezidenţiale.

Rapoartele lui "Traian"

Prima notă olografă, nesemnată, atribuită de ofiţer în antet "p.b.s. "TRAIAN B"", arată cum negocia Traian Băsescu contractele cu furnizorii NAVROM, cu firma "G", în timpul misiunii din Belgia. Relevante pentru modul cum firma înţelege să-şi ducă afacerile mi se par două aspecte, şi anume: 1 Pe data de 10.05.1988, m-am mutat de la hotel într-o garsonieră închiriată. Pe data de 11.05.1988, am fost invitat la un restaurant de dl. R. – directorul (şi proprietarul firmei "G."). Dl. R. mi-a făcut o amplă prezentare a relaţiilor vechi ale firmei sale cu "Navrom", exprimânduşi dorinţa continuării relaţiilor şi solicitândumi în acelaşi timp exclusivitatea pentru firmă a aprovizionării cu piese şi echipamente (urmărea eliminarea firmei "N."), sens în care se arăta dispus a face investiţii pentru stocarea unor importante cantităţi de piese. M-am arătat rezervat în posibilitatea acordării exclusivităţii aprovizionării şi nu am făcut niciun secret din faptul că începusem deja tatonări cu mulţi alţi furnizori din Belgia, Anglia, Franţa, Olanda şi RFG. Faţă de această poziţie, dl. R. a fost extrem de sceptic asupra acceptării de către furnizor a sistemului nostru de plată. În final, dl. R. mi-a oferit "ca sprijin total dezinteresat" suma de 30.000 Bfr pe care i-am refuzat în modul cel mai politicos, precum şi posibilitatea de a apela la firma "G.", dacă doresc să înlocuiesc mobilierul din locuinţa închiriată, cu un mobilier nou, mai funcţional şi modern. L-am "asigurat" că voi apela la el dacă voi dori să schimb mobilierul. (Vă informez că în mod cert nu voi simţi această nevoie, iar dacă voi schimba locuinţa, ca urmare a necesităţilor de spaţiu şi condiţii de confort minime, o voi face în baza drepturilor legale aprobate de DTN). ... 2 Îmi repet punctul de vedere anterior exprimat, că nu apreciez necesară o eliminare brutală a firmei "G." din relaţiile cu "Navrom". Consider că tactica adecvată pentru această firmă este menţinerea sa la periferia relaţiilor noastre de afaceri în Anvers, astfel ca la momentul potrivit să putem negoacia eficient reducerea preţurilor la piesele şi materialele stocate de această firmă şi care ne sunt necesare. A doua notă informativă, o dactilogramă nesemnată, înregistrată de ofiţer în antet "Traian". Pentru a asigura fluxul de marfă necesar liniei, am întreprins următoarele: 1 Am asigurat poziţionarea în flux continuu a unui număr sufiecient de containere "Navrom" în porturile Rotterdam, Felixtowe şi Anvers. 2 Am instruit agenţii din cele trei porturi să acţioneze zilnic pe piaţă şi să ofere serviciile liniei "Navrom" tuturor potenţialilor exportatori, inclusiv acelora foarte mici, care exportau către Grecia chiar şi un singur container pe lună. 3 Am vizitat personal toţi marii exportatori din Belgia şi Olanda, le-am prezentat compania "Navrom" în general şi serviciul regulat în mod deosebit, în încercarea de a-i convinge să utilizeze navele noastre pentru marfa lor cu destinaţia Grecia.