Traian Băsescu a promulgat legea uninominalului

Aflat într-o vizită în Suedia, şeful statului a anunţat că a semnat decretul de promulgare a legii prin care se introduce un nou sistem de alegere atât a deputaţilor şi senatorilor, cât şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene. Anunţul preşedintelui Băsescu a venit la doar trei ore şi jumătate după ce Curtea Constituţională a respins sesizarea senatorilor PRM şi PC faţă de Legea votului uninominal, apreciind că aceasta este constituţională. Proiectul de lege a trecut de votul Camerei Deputaţilor săptămâna trecută, iar mâine dimineaţa documentul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit sesizării de la Curtea COnstituţională, PRM susţine că depunerea a cinci salarii minime brute pe ţară pentru fiecare candidat în contul AEP violează articolul 4, alineatul 2 din Constituţie, întrucât condiţionează exercitarea dreptului de a fi ales, pe criterii de avere.

Sesizarea aminteşte şi pragul electoral alternativ care nu mai este procentual, ci se raportează la obţinerea a şase colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi trei pentru Senat. "Acest articol încalcă norma constituţională care consacră caracterul egal al votului, creându-se din nou o discriminare", se spune în documentul înaintat la CCR.

Potrivit sesizării, articolul introduce un element de incertitudine şi operează cu o noţiune străină sistemului preconizat, şi anume "situarea pe primul loc". Documentul precizează că atribuirea mandatului în condiţiile în care un candidat a obţinut majoritatea într-o circumspcripţie electorală este condiţionată de îndeplinirea de către competitorul care l-a propus a pragului electoral alternativ încalcă voinţa directă exprimată a electoratului.

"În urma deliberării, Curtea Constituţională, în unanimitate, a constatat că sesizarea de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

În acest moment, nu mai rămâne decât ca preşedintele Traian Băsescu să promulge legea şi ea va putea să intre în vigoare începând cu primele alegeri parlamentare din toamna acestui an. Uninominalul va fi folosit şi la alegerile locale, de la 1 iunie, în cazul Consiliilor Judeţene.

Legea votului uninominal a fost adoptată de Camera Deputaţilor săptămâna trecută.

Citiţi şi: Uninominalul, adoptat de Cameră

Vom reveni cu amănunte.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 18:05